Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament
Notícies

Publicada al BOE la reforma de la Llei d’Enjudiciament Civil

06/10/2015
La modificació obliga a la utilització de mitjans telemàtics per part dels advocats i advocades a partir de l’1 de gener de 2016
Publicada al BOE la reforma de la Llei d’Enjudiciament Civil

Notícies relacionades

Amb data 6 d’octubre ha estat publicada al BOE  la Llei 42/15, de reforma de la Llei 1/2000, de 7 de gener, d’Enjudiciament Civil.

Entre altres modificacions processals de interès , la que té major transcendència pel que fa als hàbits professionals dels advocats és la reforma dels arts. 162 i  273, segons els que serà obligatori que la comunicació amb els òrgans judicials, tant per la recepció de notificacions com per a la presentació d’escrits,  s’efectuï  a través dels mitjans telemàtics, mitjançant signatura electrònica degudament certificada, obligatorietat que afectarà  als procediments iniciats amb posterioritat a l’1 de gener de 2016 (Disp. Addicional primera de la reforma). 

En aquest sentit, el Ministeri de Justícia  està ultimant els mecanismes per tal de que la reforma desplegui els seus efectes, a través de la plataforma LexNet.

L’accés a la mateixa es podrà fer mitjançant qualsevol certificat  digital degudament reconegut,  i en aquest sentit, la Certificació Digital de l’Advocacia, ACA,   t’identifica,  també,  com advocat, incorporant la possibilitat de disposar  d’altres serveis.

L’ACA  permetrà, també, l’accés a la plataforma informàtica habilitada pel CGAE, LexNet Abogacía, que connectada amb  la plataforma Lexnet del Ministeri de Justícia, incorpora  tota la informació que consti en aquesta,  i  altres serveis  (com alertes al mòbil o a l’e-mail indicat  per l’advocat al configurar l’alerta, al rebre les notificacions judicials).

Cal tenir present que   algunes  Comunitats Autònomes que han assumit competències en matèria de Justícia  es troben desplegant mecanismes propis de comunicació telemàtica entre els jutjats del seu territori i els professionals.

En aquest sentit, el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona ha demanat al Ministeri de Justícia que l’1 de gener de 2016 estigui disponible  a la pàgina web  oficial  un mapa informatiu  i detallat del sistema utilitzat en cada Comunitat Autònoma.

Pel que fa a Catalunya, la Generalitat disposa de plataforma pròpia, E-Justícia,   pel que el funcionament de la comunicació telemàtica amb els òrgans judicials radicats a la nostra Comunitat autònoma es materialitzarà de la forma següent:

.- la comunicació dels actes judicials es farà mitjançant  la plataforma  Lexnet del Ministeri de Justícia.

.- la presentació d’escrits  adreçats als òrgans judicials de Catalunya haurà de fer-se a través  de la Plataforma E-justícia. El desplegament d’aquesta funcionalitat, serà progressiu  i segons s’ha indicat verbalment també s’  iniciarà  a data l de gener de 2016 pels ordres jurisdiccionals social i civil (en aquest últim  només respecte dels Jutjats de Primera Instància), restant pendent la resta de jurisdiccions i els Jutjats mixtes de primera instància i instrucció, de calendari de implantació.

L’ICAB posa al teu servei la possibilitat de rebre formació en la matèria Obrim NOVES PLACES per als cursos Lexnet,  així com obtenir la teva signatura digital certificada, ACA, que haurà d’estar  degudament activada a l’1 de gener. Certificats digitals (ACA).

Documents