Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament
Notícies › Comissió de Transformació Digital

Intel·ligència artificial i COVID-19 (Part Primera)

24/04/2020
Per Belen Arribas Sánchez, advocada
Intel·ligència artificial i COVID-19 (Part Primera)

Notícies relacionades

La intel·ligència artificial té, sens dubte, el potencial d'ajudar-nos a abordar la sense precedent crisi provocada per la pandèmia de COVID-19. No obstant això, no és la tecnologia per se la que marcarà la diferència, sinó el coneixement aplicat i l'ús que se li doni per part dels humans que la fan servir. Justament, la crisi de COVID-19 probablement posarà de manifest alguns dels punts febles claus de la intel·ligència artificial.

El machine learning, la forma actual d'intel·ligència artificial, funciona mitjançant la identificació de patrons en les dades històriques que es donen a la màquina per al seu entrenament. Projectes com el COVID-19 Open Research Dataset, que facilita l'anàlisi de més de 24.000 articles d'investigació sobre la pandèmia; la xarxa neuronal d'accés obert COVID-net open-access, que està treballant per desenvolupar de manera col·laborativa un sistema per identificar el COVID-19 a escàners pulmonars; o una iniciativa consistent en demanar a persones que facilitin les seves dades anònimes, representen esforços importants de recaptar i agrupar dades perquè els sistemes d'intel·ligència artificial puguin examinar aquesta informació i identificar patrons.

L'algoritme d'intel·ligència artificial de la startup Bluedot va fer saltar totes les alarmes al desembre 2019. Un cop contrastada la informació, Bluedot advertia a totes les agències mundials sobre un possible brot a Wuhan que després es convertiria en la pandèmia COVID-19. Des del començament del brot la comunitat científica s'ha bolcat compartint dades i coneixement i la intel·ligència artificial i l'anàlisi de grans fonts de dades (Big Data) han jugat un paper fonamental. I no només per predir o gestionar la pandèmia, sinó per a la investigació de vacunes i tractaments, i fins i tot per lluitar contra la desinformació, les fake news i els rumors relacionats amb aquesta, entre d'altres

La posada en marxa de totes aquestes iniciatives i, a escala nacional o local, de multitud d'aplicacions (apps) per al control de la pandèmia, ha provocat que les autoritats, en particular, les de protecció de dades, hagin emès comunicats i guies perquè el desenvolupament, execució i ús de les mateixes es produeixin amb les degudes garanties per a la ciutadania, en particular pel que fa a drets fonamentals es refereix, ja que estan implicats les dades de salut d’aquests.

Així, l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha assenyalat que si bé la situació d'emergència no pot suposar una suspensió del dret fonamental a la protecció de dades, tampoc pot la normativa de protecció de dades ser utilitzada per a obstaculitzar l'efectivitat de les mesures que adoptin les autoritats sanitàries. Per això, l'AEPD està col·laborant amb aquestes per facilitar-los criteris que permetin fer tot això compatible. Així, l'AEPD recorda que perquè el tractament de les dades sigui lícit ha d'existir una base legitimadora, que en aquest cas serà l'interès públic, així com la finalitat de garantir els interessos vitals dels propis interessats o de tercers.

A més, les finalitats del tractament han de ser només les relacionades amb el control de la pandèmia (entre les quals, les d'oferir informació sobre l'ús de les apps d'autoavaluació de la salut o l'obtenció d'estadístiques amb dades de geolocalització agregades per crear mapes d'afectació o risc). Les dades que poden demanar i tractar seran les que considerin adients les autoritats sanitàries, havent de complir amb els criteris de proporcionalitat i necessitat per complir amb les finalitats establertes. Només podran ser tractades les dades per aquestes autoritats i per professionals sanitaris. El sector privat només hauria d'usar-les en tant que encarregat de tractament i per a finalitats autoritzades. Pel que fa a les dades de geolocalització dels afectats als quals es farà seguiment, l'única dada hauria de ser la del  telèfon mòbil, que es facilitarà a les operadores de telecomunicacions per al seu rastreig. En tot cas, acaba, les app hauran d'explicar tots aquests aspectes a l'usuari amb transparència i claredat.

En termes similars s'han pronunciat també el Comitè Europeu de Protecció de Dades (EDPB) i la Comissió Europea, a través de la Guia per al desenvolupament d'apps relacionades amb el COVID-19 i Recomanacions, respectivament, que seran objecte d'anàlisi en una segona publicació.

Contactes

    Mallorca, 283
    0837 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 496 18 80 - EXT. 5705 T. 93 601 12 12 E. digicab@icab.cat