Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament
Notícies

Intel·ligència artificial i COVID-19 (Segona Part)

30/04/2020
Per Belen Arribas, advocada.
Intel·ligència artificial i COVID-19 (Segona Part)

Notícies relacionades

Dèiem en la Primera Part (Intel·ligència artificial i COVID-19 (Part Primera)) d'aquest article que la intel·ligència artificial té, sens dubte, el potencial d'ajudar-nos a abordar la sense precedent crisi provocada per la pandèmia del COVID-19 i analitzàvem els casos d'ús de la mateixa en investigació, prevenció i tractament de la pandèmia, així com diverses aplicacions (apps) implementades per les diferents administracions en la lluita contra aquesta.

En aquest segon article volem dibuixar les grans línies del que en aquesta matèria han dit el Comitè Europeu de Protecció de Dades (EDPB) i la Comissió Europea en un intent per adoptar un enfocament consistent i harmonitzat a la UE.

A principis d'abril la Comissió Europea va emetre la seva Recomanació sobre una eina comuna de la UE per a l'ús de tecnologia i dades per a combatre i sortir de la crisi del COVID-19. La Recomanació estableix un procés per desenvolupar un enfocament comú, denominat Toolbox, en la utilització de mitjans digitals en l'abordatge de la crisi, amb un enfocament en el qual a dades es refereix centrat en un ús d'aplicacions de mòbil que estigui coordinat a escala de la UE, que empoderi als ciutadans a prendre mesures de distanciament social eficaces i que serveixi per advertir, prevenir i rastrejar contactes per limitar la propagació de virus.

D'altra banda, proposa un model comú d'ús de dades anonimitzades i agregades sobre mobilitat dels ciutadans per establir models i predir l'evolució dels contagis i controlar l'eficàcia de les decisions preses per les autoritats. En l'aplicació d'aquestes mesures, es considera essencial el respecte dels drets fonamentals com la privacitat i la protecció de dades, la qual cosa implica que el tractament de les dades s'haurà de limitar al necessari i que aquestes hauran de ser cancel·lades quan acabi la crisi. En el mateix sentit, estableix que s'haurien de prioritzar les mesures menys intrusives com seria obtenir dades de proximitat en lloc de geolocalització, dades anonimitzades, etc. Es destaca que tot això s'ha d'acompanyar amb les degudes mesures de transparència de les apps.

Per la seva banda, l'EDPB va publicar uns comentaris sobre aquesta iniciativa de la Comissió. En aquests, l'EDPB destaca la necessitat de consultar amb les autoritats nacionals de protecció de dades en desenvolupar aplicacions i la importància que el codi font de les aplicacions estigui disponible públicament, a més que les mateixes siguin interoperables entre països, perquè hi hagi un major radi d'adopció. Es destaca la importància dels principis de la protecció de dades per disseny i per defecte i de la documentació dels processos d'anàlisi en la corresponent avaluació d'impacte de protecció de dades.

Finalment, l'EDPB recomana que l'adopció d'aplicacions sigui voluntària, si bé matisa que la base legitimadora del tractament de les dades podria ser l'interès públic i no el consentiment.

Contactes

    Mallorca, 283
    0837 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 496 18 80 - EXT. 5705 T. 93 601 12 12 E. digicab@icab.cat