Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament
Notícies

NOTA DE PREMSA: La Comissió de Justícia Penal Internacional de l’ICAB reclama el reconeixement internacional del genocidi armeni amb motiu del centenari d’aquests fets

29/04/2015
L’acte, que ha estat moderat pel president d’aquesta Comissió, Joan Merelo, ha comptat amb la participació del president honorífic del Col•legi d’Advocats Penal Internacional, Luis del Castillo, i del corresponsal d’Armenpress a Espanya, Arthur Ghukasian. També de Gemma Calvet, presidenta de la Comissió de Justícia i Drets humans del Parlament de Catalunya i representant d’ERC; i els diputats del Parlament Salvador Milà –en representació d’EUiA- i de Francisco Sierra –en representació de Ciutadans.
NOTA DE PREMSA: La Comissió de Justícia Penal Internacional de l’ICAB reclama el reconeixement internacional del genocidi armeni amb motiu del centenari d’aquests fets

Barcelona 29/4/2015. La Comissió de Justícia Penal Internacional del Col•legi d’Advocats de Barcelona ha reclamat el reconeixement internacional del genocidi armeni durant la conferència que amb motiu del centenari d’aquests fets s’ha dut a terme a la seu d’aquesta corporació.  

Merelo ha recordat durant la taula rodona que l’equilibri actual s’ha construït gràcies als valors i principis jurídics que es deriven de la Declaració de Drets Humans de 1948. Aquells ideals per a una justícia humana i universal són els que han permès arribar al progrés del segle XX en l’àmbit de les relacions nacionals i internacionals, però també el motor que ha fet possible l’evolució i el canvi per posar la base per constituir estats democràtics. Per això, ha afirmat: “tenint en compte que per a totes les poblacions que han patit guerres i conflictes ja sigui a nivell intern i/o internacional, la memòria històrica és un factor molt important, perquè les víctimes, individuals i col•lectives, tenen dret a honrar el seu passat, cal que a nivell internacional els països de la UE reconeguin l’existència dels atacs contra els armenis produïts el 1915”.

Des de la Comissió de Justícia Penal internacional s’ha argumentat que la prevenció del delicte s’ha de fer des del camp del dret: “Va ser en el camp de la justícia penal internacional que el jurista Rafael Lemkin, en el ‘Poder del Eje en la Europa Ocupada’, va establir el terme “genocidi” com a delicte internacional. Per això considerem que Armènia es mereix aquest reconeixement internacional, perquè en no haver-hi una sentència internacional que condemni aquests fets cal que existeixi un reconeixement per part dels estats membres de la UE; aquest fet serviria com a instrument legal perquè els armenis puguin tenir com a mínim el reconeixement moral de la comunitat internacional”. 

Aquesta petició està avalada, ha recordat Merelo, per la Resolució del Parlament europeu de 1987 i per això considera que els estats membres no poden girar l’esquena a aquesta normativa. 

Per la seva part, del Castillo ha recordat que “des de 1998, existeix un Tribunal Penal permanent a La Haia per jutjar els delictes internacionals, entre ells el genocidi. Però que malauradament aquest no té competència per jutjar fets anteriors a la seva constitució”. Per això ha coincidit amb la Comissió de Justícia Penal internacional en el fet que és necessari aconseguir aquest reconeixement internacional. 

Contactes

    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat