Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament
Notícies

NOTA DE JUNTA: L’ICAB celebra l’exempció de les taxes judicials a les persones físiques

27/02/2015
El Col·legi d’Advocats de Barcelona considera que gràcies a la seva lluita s’ha exclòs les persones físiques del pagament de la taxa judicial i per tant s’ha corregit un gran error. L’ICAB agraeix la sensibilitat del ministre Catalá per haver escoltat la reclamació de l’advocacia barcelonina envers aquest tribut. Tanmateix, l’ICAB creu aquesta mesura és insuficient perquè les petites i mitjanes empreses encara han de pagar aquestes taxes judicials. D’altra banda, l’ICAB es congratula de què el Consell de Ministres hagi aprovat per fi un sistema de segona oportunitat
NOTA DE JUNTA: L’ICAB celebra l’exempció de les taxes judicials a les persones físiques
Barcelona 27/2/2015. Davant l’aprovació que ha tingut lloc avui al Consell de Ministres d’un Reial decret llei per modificar les taxes judicials, proposat pel ministre de Justícia, Rafael Catalá, i arran del qual les persones físiques queden exemptes del pagament d’aquest tribut en tots els ordres i instàncies judicials, el Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB) celebra que gràcies a la seva tasca i lluita s’ha corregit una mesura que anava en detriment del funcionament de l’Administració de Justícia; que s’està reparant un error ja que les persones físiques no n’haurien d’haver estat mai subjectes al pagament de les taxes judicials. 
 
El tarannà dialogant i la sensibilitat del ministre de Justícia vers les reclamacions de l’ICAB han estat claus per aconseguir aquesta fita”, afirma el degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Oriol Rusca. 
 
Tanmateix, l’ICAB considera que aquesta mesura és insuficient perquè no eximeix del seu pagament a autònoms i petites i mitjanes empreses en un context econòmic desfavorable. Des d’aquesta corporació s’alerta que la situació pot fer que el sector empresarial acabi repercutint el cost de la taxa en els consumidors. 
 
Reial decret llei que regula un sistema de segona oportunitat
 
D’altra banda, l’ICAB es congratula de què el Consell de ministres també hagi aprovat  avui un Reial decret llei que regula un sistema de segona oportunitat, una reclamació que aquesta corporació havia fet des del 2011. 
 Aquesta mesura ha de servir per permetre que no només els petits empresaris o autònoms, sinó també les persones en general i les seves famílies tinguin l’oportunitat de reestructurar els seus deutes i, en conseqüència, reduir el seu endeutament a través d’un procediment específic i previ al possible procediment concursal.
 
Pendents de conèixer el text aprovat –de publicació immediata al BOE—cal tenir present que des de fa quatre anys, el Col•legi d’Advocats de Barcelona ha estat reclamant insistentment l’aprovació d’un text normatiu que abordés la molt greu problemàtica derivada del sobreendeutament de les persones i famílies. 
 
En la legislatura anterior de les Corts Generals, concretament en la tramitació parlamentària al Senat del llavors projecte de llei de reforma de la Llei Concursal, va estar a punt d’incorporar-se a la normativa, però no es va aprovar. 
 
Aquella Llei (38/2011) de reforma de la Concursal  --que va entrar en vigor l’1 de gener de 2012-- va establir que el Govern havia de trametre a les Corts Generals –en el termini de sis mesos—un informe sobre l’aplicació i els efectes del conjunt de mesures adoptades per a millorar la situació de les persones físiques i les famílies que es trobessin en dificultats per satisfer les seves obligacions (especialment les garantides amb hipoteca). El fet, però, és que aquest informe no es va arribar a elaborar mai.
 
Per això, l’ICAB va continuar insistir en les seves reclamacions, en aquest cas  davant del Parlament de Catalunya, fins a aconseguir que l’estiu de 2012 aprovés per unanimitat d’aquesta Cambra  una proposta de Proposició de llei de sobreendeutament personal i familiar i de protecció, davant els procediments d’execució hipotecària de l’habitatge habitual que, posteriorment, va ser rebutjada pel Congrés dels Diputats.
 
Es va continuar intentant la seva aprovació, tant a les Corts Generals (mitjançant la seva incorporació en el text de la que va ser aprovada com a Llei 1/2013, de 14 de maig, de mesures per a reforçar la protecció dels deutors hipotecaris, reestructuració del deute i lloguer social), com al Parlament de Catalunya (en la recent llei de reforma del Codi de Consum de Catalunya mitjançant la Llei 20/2014) i de forma directa amb el propi Govern de Catalunya, previ debat a la Comissió de Desnonaments de la Generalitat.
 
El fet és que finalment s’haurà aconseguit incorporar mecanismes que puguin ajudar a pal•liar alguns sobreendeutaments encara existents, malgrat que altres ja no hauran tingut solució com a conseqüència de la manca de resposta normativa durant aquests anys de crisi.
 
S’ha d’assenyalar que aquests darrers mesos el procés s’ha precipitat després que el clam de tota l’advocacia barcelonina quedés palès en la sessió solemne de la Festivitat de Sant Raimon de Penyafort de l’ICAB, celebrada el passat dia 30 de gener, en què la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, es va comprometre a aprovar una regulació legal del sobreendeutament i, també, pel fet que es fessin gestions posteriors de seguiment d’aquest compromís amb una reunió específica i monogràfica, davant el Ministeri d’Economia i Competitivitat. 

Contactes

    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat