Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament
Notícies

NOTA DE PREMSA: L’ICAB critica que l’examen d’accés a l’advocacia no avaluï les competències dels futurs lletrats

25/02/2015
La Declaració de Bolonya, que regeix el sistema universitari espanyol, vetlla perquè tots els graduats en dret de les diferents universitats europees aconsegueixin, al final dels seus estudis les mateixes competències per exercir la professió d’advocat. Aquestes estan recollides en el Marc Europeu de Qualificacions Professionals (MECU). L’examen d’accés, d’acord amb la normativa legal que el regula, ha d’avaluar les competències per a l’exercici de l’advocacia. Fet que actualment no es duu a terme ja que només es pregunta sobre coneixement teòrics. El Col•legi d’Advocats de Barcelona també lamenta el canvi de temari sobre la prova d’accés, fet pel Ministeri de Presidència, a pocs mesos de què l’examen s’hagi de realitzar i acabat el Màster o Curs que, obligatòriament, han de superar el estudiants, amb caràcter previ i obligatori per a poder realitzar la prova. Data a més que encara no ha estat publicada i que impossibilita la planificació de l’estudi.
NOTA DE PREMSA: L’ICAB critica que l’examen d’accés a l’advocacia no avaluï les competències dels futurs lletrats

Barcelona 25/2/2015. El Col•legi d’Advocats de Barcelona (ICAB) reclama als Ministeris de Justícia i d’Educació, Cultura i Esport més previsió a l'hora d’establir el contingut de l’examen d’accés a l’advocacia, atès que arran de la publicació en el BOE (13 de febrer) de la segona convocatòria de la mateixa s’ha informat del temari definitiu, que incorpora importants canvis sobre el de l’any anterior. Així per exemple, s’han introduït preguntes en matèria relativa al procediment penal i a la prevenció del blanqueig, i s’ha suprimit del programa examinable el Codi deontològic europeu. 

Des d’aquesta Corporació es critica que l’examen d’accés no avaluï  les competències dels futurs advocats tal com estableix la  normativa relativa a l’accés a la professió d’advocat Llei 34/2006, de 30 d’octubre i el RD 775/ 2011  de 3 de juny. 
En l'àmbit educatiu, el RD 1393/2007, de 29 d'octubre, va establir l'ordenació dels ensenyaments oficials adaptant el sistema universitari espanyol al procés de convergència amb l'Espai Europeu d'Educació Superior, complint així amb el compromís que el Govern va adquirir al subscriure la Declaració de Bolonya. Aquesta declaració comportava el mandat de realitzar l'adaptació de tots els ensenyaments a la nova estructura en l'any 2010
El  RD 775/2011 de 3 de juny, que conté el Reglament de desenvolupament de la Llei d’accés, parla de competències ens els seus articles 3 i 10. I concretament, estipula en el seu article 17 quin serà el contingut de l’avaluació  que , a més especifica, anirà dirigida a comprovar l’adquisició de les competències adquirides en els cursos habilitadors.

L’avaluació de les competències, a més, és necessària per dues raons: per la necessitat que els cursos de formació compleixin amb els estàndards de convergència educativa, atès que si són postgraus universitaris han d'estar acreditats per l'agència de qualitat corresponent ( a Catalunya l’AQU), no és possible concebre en l'espai educatiu europeu i en el moment present un pla de formació en què no hi hagi una definició competencial- ; i , perquè la definició competencial ha de també tenir present la política de la Unió Europea sobre l'anomenat "aprenentatge permanent" (lifelong learning) que afecta a qualsevol tipus de formació formal o informal

Per aquest motiu, l’ICAB demana que s’estableixi la matèria a examinar de manera definitiva i que no es realitzin canvis en cada convocatòria de l’examen. També reclama que s’anunciï el més aviat possible la data concreta de realització de la prova d’accés per tal que els futurs advocats puguin replanificar l’estudi arran dels canvis introduïts a darrera hora pel Ministeri, i a pocs mesos de la data prevista de la prova, que previsiblement serà al maig.
Malgrat aquests canvis, el Col•legi d’Advocats de Barcelona celebra que el Ministeri hagi tingut en compte de cara aquesta nova convocatòria altres reclamacions i queixes que havien fet arribar en relació a la forma i contingut de l’examen d’accés. D’una banda, s’ha aconseguit una descentralització de la prova, ja que l’any passat només es va poder fer a Madrid. Enguany i gràcies al fet que s’han constituït comissions avaluadores a Catalunya, Andalusia, Galicia, País Basc, Principat d’Astúries l’examen es podrà fer també en aquestes comunitats. De l’altra, s’ha inclòs a l’examen d’accés a l’advocacia preguntes sobre el dret propi.

Contactes

    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat