Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament
Notícies

NOTA DE PREMSA: L’ICAB promou la mediació entre l’advocacia i altres operadors jurídics amb la celebració del III Congrés de Mediació

26/09/2019
La degana del Col·legi de l’Advocacia, Mª Eugènia Gay, i la consellera de Justícia, Ester Capella, han inaugurat el Congrés.
NOTA DE PREMSA: L’ICAB promou la mediació entre l’advocacia i altres operadors jurídics amb la celebració del III Congrés de Mediació

Sota el lema ‘Ens unim per impulsar i consolidar la mediació’ el Congrés vol afavorir la implantació de la cultura del pacte entre professionals i ciutadania i aparcar la idea de què tots els conflictes s’han de resoldre als jutjats

Barcelona, 26 de setembre de 2019. Més de 200 persones, entre els quals hi ha jutges, fiscals, representants de l’Administració de Justícia, advocats i advocades entre altres professionals que treballen en l’àmbit de la mediació es reuneixen avui, dijous 26, i demà divendres, 27 de setembre, a la seu del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) per participar en el III Congrés de Mediació, esdeveniment organitzat pel Centre ADR i la Comissió d’advocats i advocades mediadors i mediadores del Col·legi.

La degana del Col·legi de l’Advocacia, Mª Eugènia Gay, i la consellera de Justícia, Ester Capella, han inaugurat el Congrés. També han estat presents en la taula inaugural, la diputada de la Junta de Govern del Col·legi de l’Advocacia responsable de Mediació, Núria Flaquer, i la vocal de la Comissió d’advocats i advocades mediadors i mediadores de l’ICAB, Montserrat Purtí.  

Des del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona és vol destacar que aquesta edició el Congrés té com a objectiu promoure la mediació dins l’advocacia com una eina que han d’incorporar definitivament aquests professionals per a una millor defensa de drets dels seus clients.  Per aquest motiu el lema escollit en aquesta III edició és ‘Ens unim per impulsar i consolidar la mediació’, atès que és necessari implantar la cultura del pacte entre professionals i ciutadania i deixar de banda la idea de què tots els conflictes els ha resoldre un jutge.

El Congrés té com a eix central l'Avantprojecte de la Llei d'Impuls de la Mediació ja que amb aquest text normatiu s'obre una oportunitat definitiva per a l’impuls i consolidació d’aquest mètode alternatiu de resolució de conflictes, ja que per primera vegada des de fa 18 anys, tots els operadors jurídics intervinents estan convençuts de la utilitat de la Mediació, ja sigui per aplicar-la en solitari o en combinació amb altres ADR.

Per això, la primera de les tres taules que es realitzaran en el transcurs del Congrés servirà per analitzar “L'Avantprojecte de la Llei d'Impuls de la Mediació” amb l’objectiu de detectar els principals avenços que incorpora (sessions informatives obligatòries, assignatura troncal a les facultats, intervenció dels lletrats, avenços en justícia gratuïta, ampliació de l’àmbit d’aplicació...) però també les seves deficiències i que es puguin presentar esmenes, tal com ha fet ja l’ICAB, ja que es vol fer valdre la veu de l’advocacia davant el Ministeri de Justícia.

La segona taula, titulada “Dotze persones (sense i amb) la mediació”, consisteix en una sessió molt dinàmica en què 12 professionals de reconegut prestigi promouran la intervenció dels congressistes entorn un roll play del sistema de la Mediació. En la tercera taula es farà un estudi de Dret comparat en l’aplicació de la Mediació en diferents països.

Des de l’organització del Congrés també es pretén ampliar el radi d’acció de la Mediació per això es vol trencar amb el tòpic que la mediació s’usa només en certs àmbits del dret. Per aquest motiu el congrés inclou dues sessions eminentment pràctiques. D’una banda, es realitzaran sessions metodològiques (estudis de casos pràctics reals) amb l’objectiu de donar a conèixer exemples de mediació en l’àmbit empresarial, contenciós-administratiu i de justícia restaurativa. De l’altra, es dividirà als congressistes en grups reduïts amb l’objectiu de facilitar-los diferents eines de treball seguint l’estil anglosaxó de mediació (mètode JAMS), de Menors, ODR i Sanitari, entre altres.

Signatura de conveni
En el transcurs del Congrés també es formalitzarà la signatura del conveni entre GEMME (Grup Europeu dels Magistrats per la Mediació) amb CEMAJUR (Comunidad de especialistas de métodos alternos de solución de conflictos y Justicia restaurativa) amb l’objectiu de promoure la mediació.

Lliurament premi MEDIACIÓ 2019
En el marc del Congrés es lliurarà el premi  MEDIACIÓ 2019 que té per objectiu reconèixer una figura de la Mediació de reconegut prestigi i trajectòria en aquest sistema de resolució afirmativa del conflicte. Enguany, el Comitè Científic del Congrés ha acordat per unanimitat atorgar aquesta distinció a Josep Redorta, advocat, mediador i Doctor en Psicologia Social per la Universitat de Barcelona i expert en el novíssim camp del ‘Conflict Management’.

Cloenda
La diputada de la Junta de Govern responsable de Mediació, Núria Flaquer, i el president de la Comissió d’advocats i advocades mediadors i mediadores del Col·legi, Jordi Casajoana, clausuren el Congrés demà divendres, 27 de setembre, a les 14h.

Presentació del ‘Global Mediation Conference 2020’
En el marc de la cloenda es projectarà un vídeo de presentació del ‘Global Mediation Conference 2020’, un Congrés Internacional dirigit a advocats, jutges i altres professionals de l'àmbit jurídic i de la mediació, que espera rebre uns 1.500 participants de tot el món i que se celebrarà a la seu de l’ICAB del 21 al 23 de gener. Posteriorment hi haurà les intervencions de la presidenta de GEMME, Rosalía Fernàndez, i de Javier Wilhem, membre del Comitè Científic del ‘Global Mediation Conference 2020’ (GMC2020).

Què és la Mediació?
La mediació és un sistema alternatiu de resolució de conflictes que permet a les parts, assessorades pels seus lletrats, i ajudades per un facilitador que és un tercer neutral (mediador o mediadora), assolir un acord per si mateixes, un cop homologat, amb la mateixa executivitat, que un sentència judicial.

Contactes

    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat