Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament
Notícies

NOTA DE PREMSA: L’ICAB recull un allau de tuïts d’advocats i de ciutadans en contra de les taxes judicials estatals

27/11/2014
Amb motiu del segon aniversari de l’entrada en vigor de les taxes judicials estatals, el Col·legi d’Advocats de Barcelona ha iniciat una campanya al Twitter amb el hashtag “2anystaxesno” per tal que advocats i ciutadans expliquin els greuges que els ha comportat l’aplicació d’aquesta mesura i aconseguir la derogació de la Llei
NOTA DE PREMSA: L’ICAB recull un allau de tuïts d’advocats i de ciutadans en contra de les taxes judicials estatals

Barcelona 20/11/2014. Amb motiu del segon aniversari de l’entrada en vigor de la Llei de taxes judicials estatal, el degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Oriol Rusca; la diputada de la Junta de Govern de l’ICAB responsable de la Comissió de Relacions amb l’Administració i la Justícia, Eva Pous i Raventós i la vocal de la Comissió de Normativa Hipotecària del Col·legi, Verónica Dávalos, han explicat el greuge que comporta per als ciutadans l’aplicació de les taxes judicials estatals. L’acte ha comptat també amb l’assistència dels diputats de la Junta de Govern de l’ICAB, Josep Llàcer, Lara Foncillas i Carme Adell.

A la roda de premsa ha participat també el ciutadà Cristóbal Gil, per exposar el seu cas personal sobre les clàusules abusives que l’han impedit accedir a la justícia, a raó de les taxes. Aquest és un més dels molts exemples que evidencien la impossibilitat d’acudir als tribunals arran de les taxes judicials. I és que per poder interposar un recurs davant els tribunals es poden arribar a pagar, en determinats casos, fins a un màxim de 3.000 euros.

Per aquest motiu, el Col·legi d’Advocats de Barcelona va iniciar una campanya al Twitter amb el  hashtag “2anystaxesno” per tal que els ciutadans i advocats expressin els seu rebuig a les taxes judicials estatals. Aquesta campanya se suma a les realitzades pel propi Col·legi i altres entitats en aquests 2 anys de taxes  -amb els hashtag,  “stoptasasjudiciales”, “stoptaxesjudicials”, ”20nstoptaxes”- i que han rebut més de 3.800 tuits.

Per tal que aquesta acció no quedi en l’oblit, el degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona ha fet una crida per aconseguir al llarg del dia un allau de tuits per combatre les taxes judicials i que el hasgtag “2anystaxesno” esdenvingui trending topic.

Oriol Rusca i Eva Pous i Raventós també han explicat que “en l’Informe sobre l’Estat de la Justícia 2014 elaborat per l’ICAB i presentat el passat 13 d’octubre s’establia que un 68 per cent dels advocats que van participar en l’enquesta realitzada pel Col·legi afirmava haver tingut algun supòsit entre els seus clients de renúncia a la interposició d’una acció judicial com a conseqüència de la llei de taxes estatal”.

El Col•legi també ha denunciat que la implantació de la taxa s’ha fet en àmbits de família i de la jurisdicció social, on ni en època preconstitucional  -on també va existir la taxa judicial- s’havia aplicat.

Per això el degà dels advocats de Barcelona ha demanat al ministre Catalá que aturi aquesta injustícia, ja que el govern estatal ha aprovat una multiplicitat de decrets-llei en matèries que ha entès que eren d’extraordinària i urgent necessitat. Rusca també ha recordat que el Tribunal Constitucional té pendent de resoldre els recursos i qüestions plantejats en relació a les taxes judicials.

Des d’aquesta corporació també s’ha alertat, que la situació és tan dramàtica com perquè recentment el Comitè de Drets Humans de l’ONU hagi qüestionat que, amb les taxes judicials, es pugui dir que s’està garantint el dret a un judici just.

Des del Col·legi d’Advocats de Barcelona finalment també s’ha criticat, que la imposició de la taxa judicial no hagi comportat cap de les millores que estaven previstes pel ministeri de Justícia. Així per exemple, es preveia que s’aconseguiria descol·lapsar els jutjats; però la realitat és que són les entitats financeres i les asseguradores les que generen la majoria de la càrrega de treball als tribunals. També es preveia invertir la recaptació de les taxes per garantir el finançament de la justícia gratuïta. Però la recaptació inicial prevista pel ministeri de justícia no s’ha assolit  i tampoc s’ha fet efectiva cap inversió.

Per això, el Col·legi continua treballant per aconseguir la derogació de la llei de taxes judicials estatals i espera que el compromís del ministre Catalá que es va mostrar en el seu dia molt receptiu i dialogant a les peticions de l’ICAB. Catalá en les seves diferents compareixences públiques i en una reunió a porta tancada amb el degà de l’ICAB es va comprometre a estudiar fórmules per modificar aquesta Llei, tan injusta per als ciutadans i les petites i mitjanes empreses.

Accions realitzades en aquests 2 anys de lluita
L’ICAB es va reunir fa més d’un any amb el ministre Alberto Ruiz-Gallardón i va ser un dels primers col·legis d’advocats que va poder expressar al ministre de Justícia, Rafael Catalá, el malestar de l’advocacia per l’aplicació d’aquesta mesura.  

Cal recordar també que fa un any la Junta del Col·legi es va manifestar davant la Ciutat de la Justícia i va escenificar sota el lema “un any de dol, un any de taxes” el funeral de la justícia. L’objectiu d’aquesta iniciativa va ser la d’intentar conscienciar la societat que els principals perjudicats per l’aplicació de les taxes judicials són els ciutadans, perquè veuen privat el seu dret a reclamar justícia davant els tribunals. També per evidenciar, que aquesta taxa no és recuperable per als ciutadans en cas que els tribunals els donin la raó, i ni tan sols se la poden desgravar com sí ho poden fer les empreses.

Contactes

    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat