Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament
Notícies

NOTA DE PREMSA: La Comissió de Protecció dels Drets dels Animals de l’ICAB reclama la prohibició de les exhibicions d’animals als circs de Catalunya

06/11/2014
Aquesta Comissió del Col·legi d’Advocats de Barcelona dóna suport a la proposició de llei per modificar l’actual Llei de Protecció dels animals. La Comissió de Protecció dels Drets dels Animals (CPDA) posa de manifest l’augment de la preocupació social sobre el patiment dels animals i la seva voluntat, no de regular, sinó d’abolir les condicions de captivitat en què es troben, davant d’aquest tipus d’espectacles.
NOTA DE PREMSA: La Comissió de Protecció dels Drets dels Animals de l’ICAB reclama la prohibició de les exhibicions d’animals als circs de Catalunya

Barcelona 06/11/2014. La Comissió de Protecció dels Drets dels Animals (CPDA) recolza la proposició de modificació de la Llei de Protecció dels Animals del Parlament de Catalunya, en què es pretén abolir l’espectacle dels animals al circ. Segons la CPDA, la solució és l’abolició no la regulació, ja que aquesta última aniria en contra de la naturalesa de la Llei de protecció dels animals, que els considera “éssers vius dotats de sensibilitat física i psíquica i de moviment voluntari. Els éssers vius han de rebre el tracte que atenent bàsicament a les seves necessitats etològiques, en procuri el benestar”, opina Carmen Valenzuela, diputada responsable de la Comissió. Als circs no es respecten aquestes condicions i una regulació no seria factible, tenint en compte la naturalesa transitòria dels establiments i la incapacitat de proporcionar les condicions de benestar necessàries per als animals.
 
Segons afirmen els experts, l’estimulació, viure entre reixes o lligats i la privació d’aigua i aliment, entre d’altres accions, els pot conduir a tenir comportaments agressius i trastorns psicològics, fins arribar a automutilar-se o a sentir apatia física. 
 
A nivell supranacional, de la UE, la preocupació també és creixent. Ja alguns estats, com Grècia o Malta,  han prohibit els circs amb tot tipus d’animals; d’altres, com Bèlgica han prohibit els circs amb animals salvatges. Essent l’àmbit català un referent mundial i reputat en aquests temes, la proposició de llei és protegir els animals de patiments innecessaris per qüestions lúdiques, per diversió. Carmen Valenzuela explica que “l’abolició és possible gràcies a la trajectòria legislativa catalana en aquest tema. En aquest sentit, la proposició de llei preveu tan la protecció dels animals salvatges com dels animals domèstics, entenent que també han d’assolir el nivell màxim d’empara legal”.
 
Des de la Comissió es recorda que la llei de protecció del 1988 ja prohibia espectacles amb animals si això els suposava sofriment, com les baralles de gossos i galls o el tir al colom. En els últims anys s’han afegit a aquesta llei la prohibició de matances públiques d’animals (2003), les atraccions firals giratòries amb animals vius lligats i altres assimilables (2006) i ja al 2010, les curses de braus i altres espectacles taurins.
 
No obstant, els actuals estudis científics fan pública la situació de captiveri i comportament inhumà que reben els animals al circ. Per aquest motiu, s’ha pogut  impulsar la iniciativa legal de realitzar circ sense animals.
 
Des de la CPDA es fa una crida perquè prevalguin els valors i una educació basada en el respecte pels éssers vius als circs.

Contactes

    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat