Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament
Notícies

NOTA DE PREMSA: La Comissió de Protecció dels Drets del Animals de l’ICAB reclama nous protocols davant futures epidèmies com l’ebola

05/12/2014
Aquesta Comissió del Col·legi d’Advocats de Barcelona també recomana que es construeixin animalaris de seguretat per aïllar animals presumptament infectats i que es protegeixi la seva vida abans d’optar pel sacrifici Amb motiu del ‘Dia internacional dels Drets dels Animals’, que se celebra el dia 10 de desembre, aquesta Comissió ha explicat els principals reptes i objectius de treball de cara al 2015.
NOTA DE PREMSA: La Comissió de Protecció dels Drets del Animals de l’ICAB reclama nous protocols davant futures epidèmies com l’ebola

Barcelona 4/12/2014. La Comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Col·legi d’Advocats de Barcelona (CPDA) ha alertat, en relació al sacrifici d’Excalibur -el gos de la infermera contagiada d'ebola-, de la necessitat de disposar de nous protocols per tal que els animals disposin de garanties i es respectin els seus dretBarcelona 4/12/2014. La Comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Col·legi d’Advocats de Barcelona (CPDA) ha alertat, en relació al sacrifici d’Excalibur -el gos de la infermera contagiada d'ebola-, de la necessitat de disposar de nous protocols per tal que els animals disposin de garanties i es respectin els seus drets davant futures epidèmies. També ha reclamat que es construeixin animalaris de seguretat per poder-los aïllar davant algun tipus de virus perillós que pugui posar en perill als éssers humans, però on alhora es vetlli per la seva vida.

Aquestes són les principals conclusions de la conferència “Salut pública o abús de poder?”, que ha organitzat la citada comissió del Col·legi d’Advocats de Barcelona amb l’objectiu de debatre si estava justificat el sacrifici del gos o bé si aquesta actuació va respondre a una acció precipitada per tapar altres possibles errors en la gestió del contagi d’aquest virus entre éssers humans.

Per aquest motiu s’ha convidat a un conjunt de ponents multidisciplinari format per: Marga Martín, membre de la unitat de Patologia infecciosa del Departament de Sanitat Animal - Facultat Veterinària de la UB; Neus Pujal, fiscal en cap de Sabadell; Antoni Trilla, cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona; Carles Soliva, advocat i vicepresident de la CPDA i Jaume Fatjó, assessor jurídic del Col·legi de Veterinaris. La conferència ha estat moderada per la presidenta de la Comissió organitzadora, Magda Oranich.

En aquest sentit la diputada de la Junta de Govern responsable de la CPDA, Carmen Valenzuela, ha afirmat que “els estudis científics no eren determinants, i per tant no sabem si havia risc “real” de contagi o si era una simple possibilitat. Si davant aquest dubte s’hagués apostat per incomunicar al gos enlloc de prendre una mesura extrema com va ser el seu sacrifici, els científics i experts en la matèria estarien més a prop de la resposta. És a dir, de saber les probabilitats reals de contagi de l’ebola entre animals i éssers humans”. Valenzuela ha recordat que la CPDA ja va es va posicionar en contra del seu sacrifici sense tenir dades segures del perill de contagi i que en qualsevol cas, la seva mort hauria hagut de ser la darrera opció.

Per la seva part, Carles Soliva, ha explicat que “en les disposicions del Codi civil vigent, el gos ostenta la consideració jurídica de bé privat, i per tant, l’Administració no pot disposar arbitràriament el decomís del mateix i molt menys la seva destrucció sense l’existència d’una prova que acrediti l’existència de força major que justifiqui aquesta actuació”.

Treball realitzat per la Comissió

Quan estan a punt de complir-se dos mesos del sacrifici d’Excalibur i a 6 dies de la commemoració “del Dia internacional dels Drets dels Animals”, que se celebra cada 10 de desembre, la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals de l’ICAB ha volgut també fer balanç de les actuacions que ha realitzat al llarg del 2014 així com donar a conèixer els seus objectius de cara al 2015.

En aquest sentit, cal destacar la celebració del IV Congrés en defensa dels drets dels animals, que enguany tenia com a prioritat donar a conèixer la creixent “socialització dels animals”. És a dir, l’ús de gossos, cavalls i altres éssers per ajudar a les persones en teràpies sanitàries, de companyia, etc. La CPDA també ha estat col·laborant amb l’equip de juristes que ha elaborat la nova ordenança municipal de Barcelona en relació als drets i deures dels animals que permet, per exemple, que els gossos puguin viatjar en metro amb morrió. Ha organitzat conferències per donar a conèixer els avenços que en aquesta matèria s’estan produint i ha sensibilitzat la societat sobre els drets dels animals.

La Comissió també ha denunciat tots els casos en què els drets de les bèsties han estat menystinguts com ha estat en el cas de l’Excalibur, però també de la realització de correbous o la persecució d’ànecs en festes populars o en la utilització dels animals per als espectacles de circ. Fins al punt que la CDPDA ha estat part activa en la interposició de recursos judicials.
Entre les principals novetats de cara al 2015 cal destacar que se celebrarà una cinquena edició del Congrés dels Drets dels Animals, donat l’èxit de les anteriors edicions. També la Comissió participarà en el procés legislatiu sobre animals al circ. I es mantindran reunions amb els candidats a les eleccions municipals per conèixer i debatre els seus projectes i programes electorals en matèria proteccionista, especialment als municipis amb festes populars on hi intervenen animals.

Comissió de Protecció dels Drets dels Animals

El Col·legi d’Advocats de Barcelona va ser la primera corporació a Espanya que va disposar d’una comissió específica que vetlla pels drets dels animals formada per experts juristes especialitzats en aquesta matèria. La Comissió de Protecció dels Drets dels Animals, creada el 2002, promou l'eficàcia i l'aplicació de les normes en matèria proteccionista i col·labora amb d'altres institucions del Govern de Catalunya i de la resta de l'Estat en defensa dels drets dels animals.

Contactes

    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat