Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament
Notícies

NOTA DE PREMSA: La Secció de Dret Sanitari de l’ICAB alerta de la importància de tenir en compte la neurociència en l’àmbit jurídic

07/04/2017
La Secció de Dret Sanitari és pionera en la realització d’un curs sobre aquest àmbit, la segona edició del qual s’iniciarà el proper 19 d’abril. Aquesta Secció del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona vol promoure i fer reflexionar sobre l’ús de la neurociència en l’àmbit de la justícia amb motiu del “Dia mundial de la Salut”, que es commemora el 7 d’abril
NOTA DE PREMSA: La Secció de Dret Sanitari de l’ICAB alerta de la importància de tenir en compte la neurociència en l’àmbit jurídic

Barcelona, 7 d’abril de 2017. La Secció de Dret Sanitari del Col•legi de l’Advocacia de Barcelona en col•laboració amb experts forenses i psicòlegs alerten de la importància de tenir en compte l’estudi de la conducta de les persones mitjançant la neurociència  i com aquesta branca pot ajudar en l’àmbit de la justícia. Per aquest motiu organitza de forma pionera a tot Espanya el ‘Curs de Neurociència per a juristes’ en el que introdueix aquestes qüestions. 

Es tracta d’un curs amb el qual és vol destacar la rellevància que pot tenir la neurociència en l’àmbit de la justícia, ja que els estudis i cada cop més casos concrets mostren que els canvis en la química cerebral donen lloc a modificacions de conducta, és a dir, que la conducta humana no està separada de la biologia. Així per exemple, l’autòpsia que Charles Whitman, autor d’una matança múltiple produïda a la Universitat de Texas Tower a Austin, va demanar per escrit que li fessin quan es morís ja que tenia uns impulsos violents que no havia sentit abans, va indicar que patia un glioblastoma, un tumor cerebral  que afecta la part del cervell relacionada amb la por i l’agressió. 


Aquest cas no és l’única relació entre neurociència i criminologia, per la qual cosa des de la Secció de Dret Sanitari, a través del curs de neurociència, vol facilitar a l’advocacia coneixements en aquest àmbit ja que pot servir per dur a terme la defensa dels seus clients. Aquest curs, el primer que es fa a tot l’Estat, arriba enguany a la segona edició, i s’iniciarà el proper 19 d’abril. 


El curs impulsat i organitzat per la Secció de Dret Sanitari es divideix en quatre blocs. 


El primer bloc té com a objectiu explicar: el concepte de neurociència; les aplicacions més rellevants de la neurociència en l’àmbit de la justícia; l’status quo de l’ús de la neurociència en l’àmbit de la justícia internacional; les estructures i el funcionament del cervell a nivell bàsic; el desenvolupament cognitiu, afectiu i sensoriomotriu; la relació dels conceptes maduració cerebral i responsabilitat. També proporcionar una visió longitudinal de l’evolució del cervell al llarg de la vida i fer una descripció dels factors genèrics i ambientals que aflueixen en el risc delictiu. 


En el segon bloc d’aquest curs s’exposaran: el concepte de dolor, mentida i  termes afins; les característiques principals, aplicacions i limitacions de les tècniques de neuroimatge;  com gestionar les discrepàncies entre els símptomes clínics i els resultats de les proves complementàries; i les principals tècniques per avaluar la mentida i les seves aplicacions i limitacions.


En el tercer bloc s’enumeraran els principals biaixos que influeixen en la memòria i la presa de decisions; es descriuran les aplicacions dels coneixements sobre els biaxios de la cognició humana i sobre els prejudicis en l’àmbit de la justícia, s’exposarà com desenvolupar estratègies per detectar i minimitzar els biaixos i integrar la visió jurídica i les neurociències en la determinació de la responsabilitat de l’individu.


En el darrer bloc es mostrarà l’aplicació de la neurociència a situacions pràctiques judicials. 

 

 

Contactes

    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat