Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament
Notícies

NOTA DE PREMSA: La Comissió de Drets de la Gent Gran de l’ICAB denuncia la suspensió de les prestacions econòmiques vinculades a serveis de residència

08/04/2014
La Comissió de dels Drets de la Gent Gran de l’ICAB també reclama que es torni a emprendre la concessió del programa, ja que eliminar-ho vulnera la llei de dependència.


Barcelona 8/4/2014. La Comissió de Drets de la Gent Gran del Col•legi d’Advocats de Barcelona denuncia la suspensió sine die que el Departament de Benestar Social i Família ha fet en relació a la tramitació del Programa Individual d’Atenció (PIA) sense cap empara legal en la normativa estatal i/o autonòmica. Aquest programa (PIA), que realitzen els serveis socials públics, determina les modalitats d’intervenció més adients a les necessitats de les persones en situació de dependència pel que fa als serveis i les prestacions econòmiques previstes a la resolució pel seu grau i nivell. Per això la Comissió de dels Drets de la Gent Gran de l’ICAB també  reclama que es torni a emprendre la concessió del programa, ja que eliminar-ho vulnera la llei de dependència.

El dret a aquesta prestació és un dret subjectiu i garantit en la pròpia llei de Dependència i, per tant, el ciutadà té dret a rebre una prestació”, afirma l’advocat i president de la Comissió de Drets de la Gent Gran de l’ICAB, Jordi Muñoz. I afegeix: “la Llei de la Dependència, en el seu article 7, apartat 1r, garanteix el nivell mínim de protecció, per això malgrat que el Govern Central no aporti els fons econòmics suficients, aquest fet no avala la suspensió de la tramitació dels PIA”.

El procés de determinació del servei s’inicia quan l’Administració autonòmica ha emès la resolució de la sol•licitud de reconeixement de la situació i grau de dependència. El PIA s’ha de realitzar en col•laboració de l’usuari i/o del seu familiar o representant legal i la persona sol•licitant ha de rebre la trucada dels serveis socials del seu ajuntament o l’avís del centre (en el cas que estigui ingressada) per concertar una entrevista (al centre dels serveis socials, al domicili, o al centre residencial), fet que la Comissió ha detectat que no en tots els casos se segueix.


Què fa la Comissió dels Drets de la Gent Gran?
La Comissió dels Drets de la Gent Gran es va constituir dins el Col•legi d’Advocats de Barcelona amb l'objectiu que els lletrats que en formen part estudiïn la normativa que afecta a les persones grans i vetllin per l'acompliment efectiu d'aquests drets.
La Comissió també recopila dades tècniques, socials i econòmiques per determinar quines són les mancances o buits legals del conjunt de drets que afecten les persones grans. Amb aquesta informació elabora propostes i suggeriments que millorin els drets d'aquest col•lectiu. A més, també promou les relacions intergeneracionals, per fer prendre consciència a la societat i als advocats, que els conflictes familiars no es limiten a la parella i als fills, sinó que hi ha altres membres -els avis- a qui també pot afectar aquesta situació i a qui també se'ls ha de tenir en compte en l'àmbit judicial, o bé de la mediació.