Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament
Notícies

NOTA DE PREMSA: La secció TIC i la secció de Propietat Intel·lectual de l’ICAB alerten que el cibercrim és la indústria que més diners mou en el món

10/02/2017
Amb motiu del ‘Dia internacional de Internet Segura’, la Secció de Dret de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació i la Secció de Drets de Propietat Intel·lectual i Drets d'Imatge de l’ICAB han alertat que el cibercirm és la indústria que més diners mou del món.
NOTA DE PREMSA: La secció TIC i la secció de Propietat Intel·lectual de l’ICAB alerten que el cibercrim és la indústria que més diners mou en el món

 

Barcelona, 10 de gener de 2017. Ha estat en el marc d’una roda de premsa, celebrada al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, que ha comptat amb la participació del cap de la Unitat de Ciberseguretat dels Mossos d’Esquadra, Roger Martínez; el president d’ISACA (Information Systems Audit and Control Association) a Barcelona, Joan Barceló; el professor i advocat especialista en dret a l’oblit Pere Simón, el president de la Secció de Dret de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, Manuel Martínez i el president de la Secció de Drets de Propietat Intel·lectual i Drets d'Imatge, Jordi Bacaria.

Durant l’acte, el cap de la Unitat de Ciberseguretat dels Mossos d’Esquadra Roger Martínez ha destacat que “cada dia es produeixen a nivell mundial uns 4.000 atacs diaris al món amb ramsomware, un programa que encripta arxius,  i que això és només la punta de l’iceberg del que pot esdevenir en el futur en l’àmbit del cibercrim. Martinez també ha considerat que els usuaris i consumidors de noves tecnologies haurien de reclamar que els dispositius que s’utilitzen per connectar-se a internet incorporessin totes les mesures de seguretat necessàries per navegar de forma segura. I ha fet el paral·lelisme amb els cotxes: “si el cotxe ha de tenir tots els sistemes de frens i de seguretat homologats, en l’àmbit de les noves tecnologies s’hauria d’exigir el mateix”.

Martínez ha assegurat també que "es denuncia poc" perquè encara no és té la sensació de ser víctima, quan per exemple entra un virus al teu ordinador. I ha afegit: “es tracta d’un acte violent com quan entren a casa teva”. Finalment Martínez també explicat que actualment no es necessiten gaire coneixements tècnics per cometre un ciberatac, fet que provoca que tothom es pugui convertir en agressor. Això podria ser una de les causes d’aquest increment del cibercrim.

En la mateixa línea, Barceló, ha explicat “que actualment hi ha molts sistemes per dur a terme ciberatacs. A través de ramsomware s’està bloquejant els dispositius mòbils, ordinadors i altres equipaments que es connecten amb internet (Internet de les coses) i es demanen bitcoins  (moneda digital)  a canvi de poder recuperar l’ús novament del mateix. Amb ‘l’Internet de les coses’ el perill està en tot els dispositius, des del mòbil a la rentadora. També s’usen zombies, per entrar dins un ordinador i usar-lo com a repetidor”. I ha afegit: “cal tenir en compte que fa 8 o 10 anys, una persona havia d’invertir uns 1.000 dòlars per tenir un zombie i actualment tenen un preu irrisori”. Barceló també ha afirmat que el món d’internet s’ha de desconfiar de tot allò que és gratis. “Quan et descarregues un app, quan et connectes a una xarxa wifi gratuïta, normalment pagues un peatge, que són dades personals o facilitar contingut que serveix per definir el perfil d’usuari”.

Per la seva part, Simón ha afirmat “que tots els usuaris de noves tecnologies van deixant rastre de les seves accions, i això dificulta que en un moment donat es vulgui esborrar tot el passat d’una persona”.

L’advocat i president de la Secció de Dret de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, Manuel Martínez ha dit que el perfil del ciberatacant és heterogeni i ha insistit novament en la idea que els usuaris han d’establir mesures de seguretat i comportaments de precaució per evitar atacs, com per exemple la suplantació d’identitat, ja que actualment avui en dia amb les dades que es porten als mòbils és més fàcil del que ens poden imaginar. I ha sentenciat: “si no protegim les nostres dades i els nostres dispositius és com anar despullat pel carrer”

Finalment Bacaria ha afirmat que s’estima que al  2020 hi haurà uns 50.000 milions de dispositius connectats a Internet generant dades i que el cibercirm és la indústria que més diners mou del món actualment.

 

Contactes

    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat