Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament
Notícies

NOTA DE PRENSA: La Secció de dret sanitari de l’ICAB alerta del distanciament entre l’Europa Occidental i el Canadà en relació al dret a disposar de la vida pròpia

15/10/2015
Aquesta ha estat la principal conclusió de la conferència que ha tingut lloc al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona sota el títol: La disponibilitat de la pròpia vida. Anàlisi de la jurisprudència del TEDH i el TS del Canadà
NOTA DE PRENSA: La Secció de dret sanitari de l’ICAB alerta del distanciament entre l’Europa Occidental i el Canadà en relació al dret a disposar de la vida pròpia

Barcelona 15/10/2015. La Secció de Dret Sanitari de l’ICAB alerta que hi ha un distanciament entre l’Europa Occidental i el Canadà en matèria tant sensible com el dret a disposar de la pròpia vida, com a manifestació de l’autonomia personal.

L’acte ha comptat amb la participació de advocada especialista en dret Sanitari,Núria Terribas Sala, i del professor Titular de Dret Civil de la UPF , Joan C. Seuba Torreblanca, i ha estat moderada pel president de la secció de dret Sanitari de l’ICAB, Josep Corbella Duch.

Terribas ha comentat la sentència de 6 de febrer de 2015, del Tribunal Suprem del Canadà, en el procés seguit pel “Sr. Carter i altre contra l’Estat”, reclamant el dret a rebre ajuda mèdica per morir, i demanant que, en aquest cas, no fos d’aplicació la disposició penal que sanciona al metge que ajuda al suïcidi d’un pacient, a petició d’aquest. El Tribunal del Canadà, després d’estudiar la qüestió des de l’anàlisi del dret a la vida, a la llibertat i a la seguretat de la persona reconegut en la Llei fonamental de l’Estat, va decidir que aquesta era una qüestió federal i no pas provincial.

Des de la distinció entre vida i qualitat de vida, i de la protecció de l’autonomia de les persones que són plenament capaces i gaudeixen de la plenitud de llurs facultats, el Tribunal canadenc conclou que és inoperant la norma que prohibeix als metges ajudar a morir (ajudar al suïcidi) d’una persona adulta, capaç, que consenteix clarament posar fi a la seva vida, i que està afectada de greus problemes de salut, inguaribles, que li causen patiments (dolors) persistents intolerables.

Dit d’una altra manera, el Canadà, en base a l’autonomia personal i a la protecció d’una vida de qualitat, admet que hom pugui tenir ajuda mèdica al suïcidi en el cas de patir una malaltia greu i inguarible que causi dolors persistents i intolerables.

Per la seva banda, Seuba ha fet un repàs de les sentències del TEDH que tracten supòsits de petició d’ajuda al suïcidi. Així per exemple ha explicat les demandes del Sr. Haas i de la Sra. Gross contra Suïssa, plantejades des del respecte de la vida personal i privada, i que no foren acollides, entenent que l’ajuda al suïcidi es contraria a la protecció del dret a la vida de l’art. 2 del Conveni Europeu del Drets Humans, i que no hi ha consens dels Estats Europeus sobre aquesta matèria, malgrat s’admeti en alguns Estats com els Països Baixos, Bèlgica, Luxemburg i Suïssa.

Nota d’aclariment

El comunicat de premsa que acabeu de rebre per part de la Secció de Dret Sanitari de l’ICAB és una nota elaborada i tramesa als mitjans per part d’aquesta Secció del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona. Les Seccions promouen el debat jurídic i fomenten la participació de les persones col·legiades en els diferents àmbits d’interès professional. Tanmateix les actuacions o opinions que defensen no representen necessàriament l’opinió de la Junta de Govern d’aquesta corporació. El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona és la veu oficial d’aquesta corporació i es manifesta a través de la seva Junta de Govern.

Contactes

    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat