Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament
Notícies

NOTA DE PREMSA: Les Comissions de Protecció dels Drets dels Animals de l’ICAB i dels Col·legis d’Advocats de Madrid, Girona, Tarragona, Terrassa, Sabadell i Mataró demanen que se suprimeixi totalment el torneig del Toro de la Vega

27/05/2016
Les Seccions i Comissions de l’ICAB promouen el debat jurídic i fomenten la participació de les persones col·legiades en els diferents àmbits d’interès professional. Tanmateix les actuacions o opinions que defensen no representen necessàriament l’opinió de la Junta de Govern d’aquesta corporació.
NOTA DE PREMSA: Les Comissions de Protecció dels Drets dels Animals de l’ICAB i dels Col·legis d’Advocats de Madrid, Girona, Tarragona, Terrassa, Sabadell i Mataró demanen que se suprimeixi totalment el torneig del Toro de la Vega

Barcelona 27/05/2016. Les Comissions de Protecció dels Drets dels Animals del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i dels Col·legis d’Advocats de Madrid, Tarragona, Girona, Terrassa, Sabadell i Mataró celebren l’aprovació del decret llei que prohibeix donar mort en públic al “Toro de la Vega” i demanen que, aprofitant aquest fet històric, es faci un pas més endavant i se suprimeixi del tot el torneig.

Mitjançant el Decret-Llei 2/2016, de 19 de maig, queda prohibit en els espectacles taurins populars i tradicionals de la Comunitat de Castella i Lleó, donar mort als toros de lídia en presència del públic en els espectacles taurins populars i tradicionals. En aquest sentit, el text aprovat per la Junta de Castella i Lleó, a l’espera de què sigui convalidat per les Corts d’aquesta CCAA abans d’un mes, parla que els “festejos populars" són aquells on s’utilitzen els  animals per a "oci de la ciutadania": com  els “encierros” urbans, de camp o mixtes; “vaquilles, capeas o probadillas”, i alhora es detalla que els "tradicionals" són aquells amb un “arrelament social" en una localitat i que es venen celebrant des de fa més de 200 anys. La prohibició de matar els toros en aquest tipus d'espectacles públicament existeix des de l'aprovació del Decret 14/1999, de 8 de febrer, pel qual s'aprova el Reglament d'Espectacles Taurins Populars de la Comunitat de Castella i Lleó (article 19.1). Tanmateix, aquest Decret va establir una excepció a l'apartat segon de l'article 19 que permetia la realització de la mort en públic, si amb això es garantia el mateix desenvolupament de l'espectacle o era inherent a la celebració d'un espectacle taurí tradicional. Tal és el cas del Torneig del Toro de la Vega de Tordesillas, atès que el desenvolupament de l'espectacle requereix de la mort de l'animal i a més consta expressament qualificat com a “espectacle taurí tradicional” per l'Ordre de 7/9/1999. Amb l’aprovació del Decret-Llei 2/2016, es suprimeix aquesta excepció.

Les Comissions de Protecció dels Drets dels Animals (CPDA) dels Col·legis d’Advocats demanen que el Torneig quedi totalment prohibit, i no només la mort de l’animal. Cal recordar en aquest sentit que la Junta de Castella i Lleó, qui ha emès el Decret-Llei, ha estat categòrica al respecte i ha declarat públicament que queda prohibida la utilització de llances o qualsevol agressió al toro, atès que formen part consubstancial de l’espectacle la finalitat del qual és la mort del toro. Malgrat tot, les CPDA consideren que només la prohibició absoluta de l’espectacle pot garantir el compliment de la norma jurídica.

Les Comissions esperen que l'Ajuntament de Tordesillas reformi ara les disposicions municipals pertinents amb la finalitat d'adaptar-se a aquesta nova realitat i no es celebri mai més cap Torneig del Toro de la Vega.

La Comissió de Protecció dels Drets dels Animals (CPDA) del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona juntament amb la Secció de Drets dels Animals del Col·legi d'Advocats de Madrid ja van condemnar el passat 15 de setembre –a través d’un comunicat de premsa- la celebració del torneig del "Toro de la Vega" o "fiesta del toro de Tordesillas" perquè consideren que aquesta festa -que consisteix en l’agressió amb llança de l’animal fins a la seva mort per part de centenars de corredors i “lanceros”, a un bou sense despuntar d'entre 500 i 600 kg i entre 4 i 7 anys d'edat- és una tradició violenta en la qual no es respecten els drets dels animals.

Nota d’aclariment

El comunicat de premsa que acabeu de rebre per part de la Comissió de Protecció dels Drets del Animals és una nota elaborada i tramesa als mitjans per part d’aquesta Comissió del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona.

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona és la veu oficial d’aquesta corporació i es manifesta a través de la seva Junta de Govern

Comissió de Protecció dels Drets dels Animals (CPDA)

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona va ser pioner en la creació de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals, l’any 2002. Aquesta comissió va néixer amb l’objectiu de conscienciar la societat contra el maltractament animal, formar als advocats interessats en la causa i actuar davant qualsevol situació denunciable. Cada cop són més els Col·legis d’Advocats que en tenen. A Catalunya, a més de Barcelona disposen de Comissió de Protecció dels Drets dels Animals els Col·legis d’Advocats de Tarragona, Girona, Terrassa, Sabadell i Mataró.
 

Contactes

    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat