Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament
Notícies

NOTA DE PREMSA: La Comissió dels Drets de la Gent Gran de l’ICAB reclama que l’ingrés de les persones grans en centres geriàtrics es faci d’acord amb el Codi Civil català

07/04/2016
La Comissió dels Drets de la Gent Gran del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona recorda que el Codi Civil català determina que per fer un internament es requereix autorització judicial i per això afirma que la normativa a usar ha de ser l’article 212.4 del Codi Civil.
NOTA DE PREMSA: La Comissió dels Drets de la Gent Gran de l’ICAB reclama que l’ingrés de les persones grans en centres geriàtrics es faci d’acord amb el Codi Civil català

La Comissió de Drets de la Gent Gran denuncia que l’ús del Decret 176/2000, de Regulació del Sistema Català de Serveis Socials vulnera els drets fonamentals a l’autodeterminació individual i a la llibertat física  de les persones ja que el seu internament es fa mitjançant la supervisió i decisió de la família i del centre residencial però sense la garantia del Jutjat, Fiscalia i Metge Forense (tal com estableix el Codi Civil català).

Algunes d’aquestes peticions i observacions de la Comissió de Drets de la Gent Gran de l’ICAB han estat recollides en l’informe “Mecanisme català per a la prevenció de la tortura. Gener 2016” del Síndic de Greuges de Barcelona.

Barcelona 07/04/2016. La Comissió dels Drets de la Gent Gran del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona reclama que quan es pretengui ingressar a persones grans, que han perdut la capacitat de decidir, en centres geriàtrics es faci d’acord amb l’article 212.4 del Codi Civil català, ja que aquesta normativa estableix el requeriment de l’autorització judicial per  poder-lo fer efectiu i  el control judicial és actualment l’única garantia de protecció d’aquestes persones.

Per aquest motiu aquesta Comissió denuncia que es facin ingressos en centres geriàtrics sota l’empara legal de l’article 7 apartats 3 i 4 del Decret 176/2000, de Regulació del Sistema Català dels Serveis Socials, ja que es fa mitjançant la supervisió i decisió de la família i del centre residencial però no amb control judicial i per tant s’està obviant el dret fonamental a l’autodeterminació individual i a la llibertat física de les persones grans que en no poder manifestar la seva voluntat es troben en una situació de vulnerabilitat. Per això, la Comissió dels Drets de la Gent Gran, afirma que “l’ingrés en què no ha pogut donar el consentiment l’interessat o el seu representant legal fa que aquesta norma reglamentària pugui arribar a constituir un delicte de detenció il·legal”.  Per aquest motiu des d’aqueta  Comissió de l’ICAB es recorda que amb l’aplicació de l’article 212.4 del Codi Civil de Catalunya hi ha la garantia de preservació de drets de la persona gran per part del Jutjat, Fiscalia i Metge Forense.  

Aquesta Comissió recorda que el Codi Civil català determina clarament que per fer un internament es requereix autorització judicial, i per tant, cap normativa de rang inferior pot ser contrària a l’establert en aquest Codi.

També afirmen des d’aquesta Comissió que “som conscients de la problemàtica que pot suposar el compliment de la normativa vigent aplicable, en quan a la saturació dels organismes judicials, perquè cal tenir en compte que aproximadament el 70-80% de les persones que resideixen a un centre gerontològic han perdut la capacitat de decidir, però aquesta dificultat no pot ser argument per no garantir els drets fonamentals d’aquestes persones”.

Per aquests motius, la Comissió dels Drets de la Gent Gran de l’ICAB insta els agents implicats a col·laborar en l’estudi d’aquesta problemàtica  per tal de trobar conjuntament una solució garantista dels drets i àgil alhora.
 
La Comissió dels Drets de la Gent Gran també diu que “la Comissió considera que s’han de promoure els drets preventius. Per això, es recomana que quan es manté la capacitat de decidir, es valori la possibilitat d’atorgar un poder preventiu en el qual a part de tot allò que sigui voluntat de l’atorgant, s’inclogui la seva decisió si es vol facultar a altra persona perquè faci les gestions necessàries per dur a terme un ingrés quan es perdi la capacitat de decidir i amb quins condicionants i garanties”.

Algunes d’aquestes peticions i observacions de la Comissió dels Drets de la Gent Gran de l’ICAB han estat recollides en l’informe “Mecanisme català per a la prevenció de la tortura. Gener 2016” del Síndic de Greuges de Barcelona.

Nota d’aclariment

El comunicat de premsa que acabeu de rebre per part de la Comissió dels Drets de la Gent Gran és una nota elaborada i tramesa als mitjans per part d’aquesta Comissió del Col•legi de l’Advocacia de Barcelona.
 
Les Comissions promouen el debat jurídic i fomenten la participació de les persones col•legiades en els diferents àmbits d’interès professional. Tanmateix les actuacions o opinions que defensen no representen necessàriament l’opinió de la Junta de Govern d’aquesta corporació.
 
El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona és la veu oficial d’aquesta corporació i es manifesta a través de la seva Junta de Govern.
 
Comissió de Drets de la Gent Gran de l’ICAB

La Comissió dels Drets de la Gent Gran es va constituir amb l'objectiu d'estudiar la normativa que afecta a les persones grans i per vetllar per l'acompliment efectiu d'aquests drets. També recopila dades tècniques, socials i econòmiques per determinar quines són les mancances o buits legals del conjunt de drets que afecten les persones grans per tal d’elaborar  propostes i suggeriments que millorin els drets d'aquest col·lectiu.
 
La Comissió dels Drets de la Gent Gran vol promoure les relacions intergeneracionales, per fer prendre consciència a la societat que els conflictes familiars no es limiten a la parella i als fills, sinó que hi ha altres membres -els avis- a qui també pot afectar aquesta situació i a qui també se'ls ha de tenir en compte en l'àmbit judicial o bé de la mediació.

Contactes

    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat