Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament
Notícies

NOTA DE PREMSA:La Secció de Dret Ambiental de l’ICAB reclama un impuls polític per tal d’aconseguir una societat amb zero residus

03/06/2016
Aquesta Secció del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona fa aquesta petició en la línia de les Comunicacions de la Comissió al Parlament Europeu, de 2 de juliol de 2014 i 2 de desembre de 2015 - que promouen l’evolució de la societat vers una economia circular, és a dir, on els residus es puguin reutilitzar- i davant de les incerteses legals que aquest model econòmic encara suscita a Espanya.
NOTA DE PREMSA:La Secció de Dret Ambiental de l’ICAB reclama un impuls polític per tal d’aconseguir una societat amb zero residus

Barcelona 3/6/2016. La Secció de Dret Ambiental del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona reclama un impuls polític ferm per tal de poder transformar el model productiu linial predominant a la nostra societat en una economia circular, és a dir, on els productes un cop han perdut la seva funció principal puguin tenir una segona vida. El trànsit cap a l’economia circular aspira a reduir  al mínim la generació de residus i fomentar el mercat de les matèries primeres secundàries. I és que arran de les Comunicacions de la Comissió al Parlament Europeu, del 2 de juliol de 2014 i de 2 de desembre de 2015 es proposa que a Europa hi hagi una societat amb zero residus.

La secció de Dret Ambiental fa aquesta petició amb motiu del “Dia mundial del Medi Ambient” que es commemora el 5 de juny. Aquesta Secció de l’ICAB explica que, segons les dades de l’Eurostat, a Espanya el 55% de les deixalles municipals acaben a l’abocador, el 16% es recicla, el 17% va al compostatge i el 12% restant s’incinera. Malgrat aquestes dades, la situació ha millorat doncs al 2014 cada espanyol va generar  una mitjana de 435 quilos de residus, un 22% menys que al 2008. Amb tot, però, Espanya va reciclar solament un 33% , dades que indiquen que s’està per sota de la mitjana comunitària, encapçalada per Alemanya (64%), Eslovènia (61%), Àustria (58%) i Bèlgica (55%).

Davant d’aquesta situació, el president d’aquesta secció de Dret Ambiental de l’ICAB, Juan Antonio Loste, recorda que “des de la Revolució industrial, l’economia del nostre país ha desenvolupat un patró de creixement sustentat en la seqüència “prendre-fabricar-consumir-eliminar” i que actualment aquest model lineal basat en la hipòtesi de l’abundància, disponibilitat, facilitat d’obtenció i eliminació barata dels recursos, està amenaçant la competitivitat d’Europa”. Per aquest motiu aposta per “una economia circular, ja que aquesta manté el valor afegit dels productes, de manera que poden continuar utilitzant-se  un cop i un altre i crear així més valor”.  L’economia circular millorarà la competitivitat de la UE, protegirà les empreses davant de l’escassetat de recursos i la volatilitat dels preus i contribuirà a crear noves oportunitats empresarials així com maneres innovadores i més eficients de produir i consumir.

Des de la Secció de Dret Ambiental també es considera que la transició cap a una economia circular exigeix la introducció de canvis en totes les cadenes de valor i en particular, que s’hauria de dotar al residu d’un nou estatut jurídic, per tal de prevenir la salut pública i els danys al medi ambient, garantint, això sí, la seguretat jurídica dels operadors econòmics. “La noció de residu és actualment molt present en la nostra societat motiu pel qual això perjudica l’evolució cap a “nou recurs o subproducte”, afirma Loste.

A aquest fet se li ha de sumar el que la conjuntura política està comportant l’ estancament de la figura del subproducte i de la de fi de condició de residu a nivell estatal, el que no ha permès disposar encara d’una regulació uniforme que eviti distorsions competitives. Per això des de la Secció de Dret Ambiental de l’ICAB s’insta a completar l’harmonització de tot aquest bloc normatiu i a aplicar-ho amb les mínimes càrregues administratives i costos, el que resulta essencial per a la consecució de l’objectiu de l’economia circular .   

Nota d’aclariment

El comunicat de premsa que acabeu de rebre per part de la Secció de Dret Ambiental   és una nota elaborada i tramesa als mitjans per part d’aquesta Secció del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona.

Les Seccions i Comissions de l’ICAB promouen el debat jurídic i fomenten la participació de les persones col•legiades en els diferents àmbits d’interès professional. Tanmateix les actuacions o opinions que defensen no representen necessàriament l’opinió de la Junta de Govern d’aquesta corporació.

El Col·legi de l’Advocacia de Barcelona és la veu oficial d’aquesta corporació i es manifesta a través de la seva Junta de Govern

Secció de Dret Ambiental

La Secció de Dret ambiental de l’ICAB té per objecte el seguiment de la producció normativa, planificadora i jurisprudencial en matèria ambiental.

Una altra fita, aquesta relacionada amb el caràcter preventiu d'aquesta branca de l'ordinament jurídic, és donar a conèixer a la societat el paper de l'advocat com assessor, que supera la típica i tòpica funció de defensa assignada a la professió, és a dir, la intervenció del lletrat una vegada ja s'ha produït el dany ambiental.

Contactes

    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat