Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament
Notícies

NOTA DE PREMSA: L’ICAB alerta que la revictimització de la dona és un dels problemes més greus de la violència de gènere en l’àmbit judicial

03/03/2016
L’ICAB fa una crida perquè les dones víctimes de maltractaments comptin sempre amb assistència lletrada quan interposin la denúncia. El desconeixement d’aquest dret per part de les víctimes provoca que moltes d’elles no estiguin prèviament assessorades per un advocat, fet que pot restar garanties jurídiques durant el procediment judicial.
NOTA DE PREMSA: L’ICAB alerta que la revictimització de la dona és un dels problemes més greus de la violència de gènere en l’àmbit judicial

Ha estat en el transcurs del I Congrés de Violència Masclista, que ha inaugurat el degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Oriol Rusca, el conseller de Justícia, Carles Mundó; la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Teresa Maria Pitarch i la diputada de la Junta de Govern de l’ICAB, Mercè Claramunt

Des del Col·legi es critica que els “judicis ràpids” triguen a Barcelona entre 8 i 9 mesos per celebrar-se. A aquesta situació s’ha d’afegir el fet que algunes dones mantenen o reprenen la seva relació afectiva amb l’agressor en el moment d’interposar la denúncia per maltractament, fet que comporta que moltes decideixin no declarar durant el procés judicial o fins i tot retirar la denúncia.

Demà, divendres 4 de març, de 9 a 19h tindrà lloc la segona jornada del Congrés, que servirà per determinar si la rehabilitació de l’agressor és possible, així com per explicar les darreres reformes penals i les penes relatives a nous delictes com el ‘sexting’ i ‘stalking’  i per fer propostes de millores legislatives en materia de violència masclista.

Barcelona 03/03/2016. En el marc del I Congrés de Violència Masclista que avui i demà divendres se celebra al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) sota el lema ‘Una assignatura pendent. Reptes de futur', l’ICAB ha alertat que la “revictimització de la dona” és un dels problemes més greus de la violència de gènere en l’àmbit judicial.

Aquesta ha estat la conclusió principal del primer dels quatre fòrums que es realitzen en el marc d’aquest Congrés i que ha versat sobre la situació dels jutjats de Violència cap a les dones a Catalunya amb l’objectiu d’analitzar si s’està revictimitzant les dones maltractades i si aquestes dones es troben suficientment acompanyades durant el procediment judicial.

En aquest sentit, la diputada de la Junta de Govern de l’ICAB responsable del Torn d’Ofici i coordinadora de violència masclista, Mercè Claramunt, ha explicat que només un 18-20% dels casos de violència masclista són denunciats. També ha dit que quan una dona interposa una denuncia per un cas de violència masclista comença un procés judicial que s’ha convertit en llarg i complex, fet que suposa una “revictimització de la dona maltractada”. Per aquest motiu des de l’ICAB s’alerta que cal realitzar canvis que permetin alleugerir els procediments jurídics i reforçar els jutjats. Una de les principals crítiques que ha fet Claramunt és en relació al temps d’espera per a la celebració dels judicis, doncs si bé  gran part dels delictes que fan referència a la violència de gènere s’ha de vehicular a través d’un judici ràpid, la realitat és que a molts llocs de l’Estat espanyol es triga entre dues i tres setmanes en celebrar-se,  a Barcelona la situació és molt greu ja que es triga entre 8 i 9 mesos.  “Aquesta llarga espera posa en perill a les dones maltractades, doncs en un alt percentatge de casos es manté algun tipus de relació entre víctima i agressor i la por a les conseqüències  fa que al final s’acabi retirant la denúncia, o bé no declarant en el judici o fins i tot es plantegen no denunciar pels minsos i decebedors resultats. Així per exemple el percentatge de dones que s’acull a la dispensa de l’obligació de declarar a Catalunya és del 12,08%”, ha exposat Claramunt.

El degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Oriol Rusca, ha inaugurat aquesta tarda el I Congrés de Violència Masclista davant la presència  del conseller de Justícia, Carles Mundó; de la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Teresa Maria Pitarch i de la diputada de la Junta de Govern de l’ICAB Mercè Claramunt. Rusca ha destacat en la seva intervenció la importància que “advocats, magistrats, fiscals, cossos de seguretat, metges i representats d’entitats en defensa de les dones maltractades s’hagin reunit a l’ICAB per analitzar la problemàtica que envolta aquesta xacra social per tal d’establir mesures que permetin accelerar el procés judicial i restar patiment a les persones maltractades”.

Per aquest motiu, Rusca ha fet “una crida perquè les dones víctimes de maltractament interposin la  denúncia amb assistència lletrada, ja que el desconeixement d’aquest dret  provoca que moltes dones no estiguin assessorades per un advocat, fet que de ben segur podria ajudar a obtenir més ordres de protecció, a qualificar correctament el tipus de delicte  i a estar acompanyades durant el procediment judicial, alleugerint així el tràngol que comporta aquesta situació”.   

Divendres 4 de març

La celebració d’aquest I Congrés de Violència Masclista, que ha organitzat la Comissió del Torn d’Ofici i Assistència al Detingut, la Comissió de Dones Advocades i la Secció de Dret Penal del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, continua demà divendres, 4 de març amb la realització de tres nous fòrums que es desenvoluparan entre les 9 i les 19h.

A les 9h, s’iniciarà el segon fòrum que abordarà les diferències territorials en l’aplicació de la Llei Orgànica 1/2004 i en el qual es facilitaran dades relatives a les mesures de protecció integral contra la violència de gènere. El tercer fòrum servirà per comparar els diferents models de tractament judicial especialitzat i en el darrer es dialogarà amb l’objectiu d’elaborar propostes de millora legislativa en l’àmbit de la violència de gènere.

Durant el Congrés també es realitzaran uns tallers de treball. Així a les 10.30h tindrà lloc un taller que debatrà sobre si és possible la rehabilitació de l’agressor, i un altre on s’analitzaran les últimes reformes penals en relació a la violència masclista, que servirà per donar a conèixer les penes en relació a nous tipus de delicte com el ‘sexting’ o ‘stalking’. El paper de l’assessorament jurídic en relació als maltractaments i els drets laborals de les dones en situació de violència masclista seran altres temes que s’analitzaran en el marc dels tallers que es realitzaran a partir de les 12.15h.

Clausura

La clausura anirà a càrrec de la diputada de la Junta de Govern del Col·legi, Mercè Claramunt, de la regidora de l’Àrea de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, Laura Pérez Castaño, i de la presidenta de l’Observatori per a la Violència Domèstica i de Gènere del CGPJ, Ángeles Carmona.

 

Podeu veure el programa  del I Congrés de Violència Masclista a través del següent enllaç

 

Contactes

    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat