Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament
Notícies

NOTA DE PREMSA: L'ICAB es congratula que s'iniciï el tràmit per arribar a aprovar una futura Llei d'impuls de la mediació

11/01/2019
L’ICAB també destaca que l’avantprojecte aprovat inclou una antiga reivindicació d’aquesta Corporació: incorporar la Mediació com a matèria obligatòria en els programes del Grau en Dret
NOTA DE PREMSA: L'ICAB es congratula que s'iniciï el tràmit per arribar a aprovar una futura Llei d'impuls de la mediació

Des del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona es demana que la seva aprovació s’agilitzi i que l’advocacia pugui participar en la seva elaboració

Barcelona, 11 de gener de 2019. Davant l’aprovació de l’avantprojecte de llei d’impuls de la mediació, realitzada avui pel Consell de Ministres, el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) valora positivament aquesta mesura perquè amplia l'aplicació de la mediació, ja que incorpora l'assistència a una sessió informativa i una d’exploratòria sobre la mediació de forma que –per a determinades matèries (civil i mercantil)- passaria a ser un pressupost necessari per poder acudir després a la via judicial.

“La llei vigent (Llei 5/2012, de 6 de juliol, de mediació en assumptes civils i mercantils) es va aprovar en el seu dia i, amb això, es va donar per incorporada la mediació a l’ordenament jurídic, però es va oblidar incorporar-la a la realitat. No es va pensar en les dotacions pressupostàries necessàries per al seu desenvolupament ni per la seva divulgació i implantació. Tal com reconeix la mateixa exposició de motius del nou text aprovat- la Llei vigent no ha cobert les expectatives creades en el moment de la seva aprovació; sobre tot perquè no s'ha treballat en fer-la efectiva, creant una autèntica “cultura” de la mediació”, ha afirmat la degana de l’ICAB, Mª Eugènica Gay.

Així doncs, el text aprovat recull l’obligació d’intentar solucionar els conflictes civils i mercantils més comuns mitjançant la participació d’un mediador abans d’interposar algunes demandes, o bé quan durant la tramitació d’un procediment judicial el jutge ho considerés convenient. Cal posar en relleu que, entre aquestes matèries, s'incorporen els temes relacionats amb les comunitats de propietaris, els conflictes hereditaris, els conflictes en els òrgans de les societats mercantils, alguns aspectes relacionats amb els arrendaments, les reclamacions per responsabilitats derivades de negligències professionals, entre d’altres.

També és necessari indicar que hi ha una previsió per tal que el dret a la justícia gratuïta incorpori els costos dels mediadors i mediadores en aquestes sessions informatives prèvies a la via judicial. A més, si la mediació no arriba a bon fi i acaba en un procediment judicial, serà tinguda en compte la inassistència injustificada a la sessió informativa a les futures costes del plet.

Des del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona volem destacar que l’avantprojecte inclou una antiga reivindicació de l’ICAB: incorporar la Mediació com a matèria obligatòria en els programes del Grau en Dret.

Malgrat aquests aspectes positius, l’ICAB creu que és inassumible que l’avantprojecte faci la previsió que la llei entri en vigor d’aquí a 3 anys després de la seva publicació al BOE. La necessitat d'implantar aquestes mesures d'impuls a la mediació és peremptòria i no admet dilacions. La Comissió Europea ja fa anys que està instant els Estats membres a incorporar mesures d'impuls a la mediació en els seus ordenaments jurídics i aquestes mesures farien tard a l’hora de solucionar els problemes de dilacions i col·lapse judicial existents en determinats tipus d’òrgans judicials, que es poden agreujar. “Cal fer possible que el dret del ciutadà o de la ciutadana pugui ser reconegut de manera àgil i ràpida”, ha sol·licitat la degana.

Des de l’ICAB també es considera que la futura llei ha de comptar amb una previsió pressupostària adequada per evitar que la seva implantació sigui ineficient. Al respecte, la degana ha afirmat: “Aquesta llei hauria de ser un instrument d’un veritable Pla per a l’impuls de la mediació subscrit per totes les Administracions involucrades (l’estatal i les autonòmiques amb competències en la matèria) que tingués com a garantia un programa pressupostari plurianual”. Cal tenir en compte que, entre altres conseqüències econòmiques, s’haurà de fer front al pagament de la mediació en els casos de justícia gratuïta de tots els tipus d'assumptes que la llei indica que han de ser sotmesos a la sessió informativa com pressupost previ a la via judicial .

L’ICAB també reivindica que l’advocacia -en general- i la de Barcelona -en particular- pugui participar en l’elaboració de la futura llei a partir d’aquest moment, mitjançant la creació d’un grup de treball encapçalat i dirigit des del Ministeri de Justícia que hauria d’estar integrat per les diferents Administracions competents, experts i professionals del sector, amb presència específica de l’advocacia.

Contactes

    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat