Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament
Notícies

NOTA DE PREMSA: L'ICAB trasllada al Ministeri de Justícia la necessitat de canviar el termini de l'entrada en vigor de la futura llei de mediació.

21/01/2019
La ministra de Justícia, Dolores Delgado, s'ha reunit per primera vegada a la seu col•legial amb la degana del Col•legi de l'Advocacia de Barcelona, Mª Eugènia Gay. Des del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona s'ha demanat impulsar sistemes alternatius de resolució de litigis en matèria de consum. La degana de l'ICAB ha demanat a la ministra de Justícia que l'advocacia pugui participar en l'elaboració de les futures lleis -com la de mediació- a partir de la creació d'uns grups de treball especialitzats i dirigits des del Ministeri de Justícia
NOTA DE PREMSA: L'ICAB trasllada al Ministeri de Justícia la necessitat de canviar el termini de l'entrada en vigor de la futura llei de mediació.

Barcelona, 21 de gener de 2019. En el marc de la segona trobada entre la degana del Col•legi de l'Advocacia de Barcelona, Mª Eugènia Gay, amb la ministra de Justícia, Dolores Delgado, - el primer que es realitza a la seu col•legial- s’han abordat diferents temes d'interès per a l'advocacia.


Amb motiu del "Dia Europeu de la Mediació", que es commemora cada 21 de gener, la degana de l'ICAB ha traslladat a la ministra de justícia la valoració positiva a nivell global de l'avantprojecte de llei d'impuls de la mediació, ja que per un banda, incorpora l'assistència a una sessió informativa i una exploratòria sobre la mediació de manera que -per a determinades matèries (civil i mercantil) - passa a ser un mecanisme necessari per poder acudir després a la via judicial, i de l'altra, incorpora una antiga reivindicació de l'ICAB: la d'incorporar la Mediació com a matèria obligatòria en els programes del Grau en Dret.


Tanmateix, també li ha exposat la necessitat de canviar el termini de l'entrada en vigor de la futura llei de mediació, ja que la "vacatio legis" proposada en l'avantprojecte de llei d'impuls de la mediació és massa llarga, ja que estableix 3 anys per a la seva aplicació una vegada publicada al BOE. Les mesures per promoure la mediació s’han d’agilitzar al màxim per fer possible que el dret de la ciutadania pugui ser reconegut de manera àgil i ràpida.


La degana de l'ICAB també li ha comentat que és necessari un Pla per a l'impuls de la mediació subscrit per totes les administracions involucrades (l'estatal i les autonòmiques amb competències en la matèria) que tingui com a garantia un programa pressupostari plurianual, ja que preocupa a aquesta Corporació la cobertura del pagament de la mediació en els casos de justícia gratuïta de tots els tipus d'assumptes que la llei indica que han de ser sotmesos a la sessió informativa com pressupost previ a la via judicial.
Per això, la degana de l'advocacia de Barcelona ha demanat a la ministra que l'advocacia -en general- i la de Barcelona, en particular, pugui participar en l'elaboració de les futures lleis - com la de mediació- a partir de la creació d'uns grups de treball especialitzats i dirigits des del Ministeri de Justícia, igual que s'ha creat un grup en matèria de justícia universal.

Una altra de les peticions que li ha traslladat a la ministra és la necessitat d'impulsar els sistemes alternatius de resolució de litigis en matèria de consum, especialment en l'àmbit de les reclamacions dels consumidors financers. 

En aquest sentit, la degana de l'advocacia de Barcelona li ha exposat la necessitat d'aprovar la llei que ha d'implantar l'existència d'una entitat amb competències per a la resolució dels litigis en matèria de consum en el sector financer, que havia d'haver començat la seva tramitació parlamentària fa mesos, d'acord amb el que preveu la Llei 7/2017, de 2 de novembre, per la qual s'incorpora a l'ordenament jurídic espanyol la Directiva 2013/11 / UE, del Parlament Europeu i del Consell, de 21 de maig de 2013, relativa a la resolució alternativa de litigis en matèria de consum.


La implantació d'aquesta entitat seria la solució a les reclamacions dels consumidors i consumidores per clàusules abusives de les entitats bancàries, perquè, a més, evitaria acudir a la via judicial per resoldre les seves reclamacions.
L'aprovació d'aquesta llei permetria completar el panorama que descriu l'avantprojecte de llei d'impuls de la mediació, en la mesura que incorporaria els sistemes alternatius de resolució de conflictes (per vies no judicials) a les reclamacions de la ciutadania en matèria de consum.


D'aquesta manera s'evitaria la problemàtica derivada de l'aplicació del Reial Decret Llei 1/2017, de 20 de gener, de mesures urgents de protecció de consumidors i consumidores en matèria de clàusules sòl, que només ha aconseguit demorar la resolució de les reclamacions dels consumidors en aquesta matèria mitjançant una pretesa mesura de resolució alternativa dels conflictes que deixa en mans de les entitats bancàries una resposta al consumidor  i que, a més, ha abocat a aquestes persones a la via judicial, provocant el col·lapse que hi ha en molts jutjats especialitzats en aquest tipus de reclamacions.


Primera trobada a la seu de l'ICAB i visita institucional al Palauet Casades


Al marge d'abordar aquestes qüestions, la reunió de la degana de l'ICAB amb la ministra de Justícia ha servit perquè Delgado conegui el Palauet Casades, edifici neoclàssic on està instal•lada la seu del Col•legi de l'Advocacia de Barcelona i hagi pogut visitar una dels seus tresors més preuats, la Biblioteca -que compta amb més de 300.000 volums, prop de 1.300 títols de publicacions periòdiques i 50 bases de dades amb contingut legislatiu, jurisprudencial, doctrinal, de models i formularis-, que està considerada una de les biblioteques jurídiques privades més importants d'Europa.
 

Contactes

    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat