Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament
Notícies

NOTA DE PREMSA: L’ICAB considera necessària l’obligatorietat de la valoració del risc per poder adoptar les mesures de protecció més adients a cada situació per a les víctimes de violència de gènere

26/11/2018
A Catalunya en un 51% dels procediments judicials oberts s’ha adoptat una ordre de protecció. L’ICAB alerta que s’han formulat prop de 3.400 designes d’advocats i advocades del Torn d’Ofici en els primers 10 mesos de l’any per defensar víctimes de violència de gènere en l’àmbit territorial d’aquesta Corporació. L’ICAB recorda que les víctimes de violència de gènere estan emparades per la Justícia Gratuïta. El 46,94% procediments judicials tramitats sobre violència de gènere finalitzen amb sobreseïment.
NOTA DE PREMSA: L’ICAB considera necessària l’obligatorietat de la valoració del risc per poder adoptar les mesures de protecció més adients a cada situació per a les víctimes de violència de gènere

Barcelona, 26 de novembre de 2018. Amb motiu del “Dia Internacional per a l’eliminació de la violència de gènere”, que es commemora cada 25 de novembre, la degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Mª Eugènia Gay, la diputada de la Junta de Govern responsable del Torn d’Ofici, Carmen Valenzuela, i altres membres de la Junta de Govern, juntament amb representants de la Comissió de Dones Advocades, entre altres persones, s’han concentrat a l’ICAB, lluint un llaç lila, per mostrar el seu més absolut compromís en la lluita contra aquesta xacra social.

Des del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona s’ha volgut ressaltar la importància de l’acompanyament i de l’assistència jurídica a les víctimes de violència de gènere en el moment previ a la interposició de la denúncia. Durant aquests deu primers mesos del 2018, només un 13,22% de les víctimes de violència de gènere va sol·licitar ser assistida per un advocat o advocada durant la interposició de la denúncia a l’àrea d’influència de l’ICAB (Arenys de Mar, Badalona, Barcelona, Berga, Cornellà de Llobregat, Gavà, L’Hospitalet de Llobregat, Igualada, Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú).

Aquestes dades suposen un lleuger augment respecte els anys anteriors (11,6% al 2017) i un increment notable respecte el 2015, quan només un 0’67% de les víctimes van sol·licitar la citada assistència.

Per això, la degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Mª Eugènia Gay, ha afirmat: “La violència contra les dones és una violació intolerable dels drets humans. Des del Col·legi volem posar èmfasi en aquest fet perquè la primera declaració de la víctima pot determinar l'èxit o el fracàs de la instrucció judicial del seu procediment. És bàsic traslladar a la víctima confiança en el sistema, per a això seguim reivindicant un correcte tracte institucional amb unes bones valoracions dels riscos, un bon sistema de protecció físic i psicològic, i un bon sistema de protecció i de proximitat judicial. En definitiva, un sistema que les faci sentir creïbles i protegides”.

La diputada de la Junta de Govern responsable del Torn d’Ofici de l’ICAB, Carmen Valenzuela, ha donat a conèixer les dades relatives a les designes que s’han realitzat en els primers 10 mesos d’aquest any per defensar víctimes de violència de gènere. En aquest sentit, ha exposat que s’han realitzat prop de 3.400 designes d’advocats del torn d’Ofici. Barcelona ciutat és l’àmbit territorial que registra més designes al 2018, seguit de Llobregat (que engloba L’Hospitalet, Cornellà, El Prat, Gavà i Sant Boi) amb 884 designes i el Besós (Badalona i Santa Coloma) amb 496 designes.

Tanmateix, l’ICAB vol recordar que les víctimes de violència de gènere estan emparades per la Justícia Gratuïta, és a dir, que poden estar assistides des del moment previ a la formulació de la denúncia, per advocats i advocades adscrits al Torn d'Ofici específic sobre Violència de gènere independentment dels recursos econòmics que tinguin.

La Justícia Gratuïta no només proporciona advocats i procuradors, sinó que també comporta altres beneficis tals com, la pràctica de proves pericials psicològiques i psiquiàtriques que resultaran essencials per acreditar la violència no física, entre d’altres.

Des de l’ICAB també s’ha volgut assenyalar que, segons dades de l’Observatori contra la violència domèstica i de gènere del Consejo General del Poder Judicial, sobre el total de procediments judicials tramitats, el 46,94% finalitzen amb sobreseïment (un 43,07% amb caràcter provisional i un 3,87% amb sobreseïment lliure). A Catalunya en un 51% dels procediments judicials oberts s’ha adoptat una ordre de protecció. El Col·legi de l’Advocacia considera necessària l’obligatorietat de la valoració del risc per poder adoptar les mesures de protecció més adients a cada situació.

Des del l’ICAB també es demana l'aplicació de la Llei, tant de protecció integral estatal, LO 1/2004 de 28 de desembre, com de la llei catalana 5/2008 de 24 d'abril del dret de les víctimes a l’eradicació de la violència masclista; segons l'esperit que el legislador els va voler donar, d'empara i de protecció integral a la víctima.

Al marge d’aquestes declaracions realitzades en el transcurs d’aquest acte reivindicatiu, Joana Badia, en representació de la Comissió de Dones Advocades, ha llegit un Manifest –que adjuntem a la nota de premsa- per donar visibilitat al fet que la violència contra les dones i nenes no es limita a les agressions físiques sinó que va molt més enllà.

Documents

Contactes

    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat