Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament
Notícies › Notes de Premsa

NOTA DE PREMSA: Opening Session Miami. World Law Congress Cartagena d'Índies 2021. 'La Covid-19 ha estat traumàtica per a la igualtat de gènere'

15/10/2020
Vuit dones de diferents països han debatut sobre la igualtat de gènere amb el focus posat en les conseqüències de la Covid-19. Aquesta ha estat la tercera de les 14 Opening Session programades prèvies al World Law Congress que se celebrarà a Cartagena d'Índies el 17 i 18 de novembre de 2021
NOTA DE PREMSA: Opening Session Miami. World Law Congress Cartagena d'Índies 2021. 'La Covid-19 ha estat traumàtica per a la igualtat de gènere'

Barcelona, 15 d'ocubre de 2020. Sota el títol "Covid-19: oportunitat o perjudici per a la igualtat de gènere?", La World Jurist Association (WJA), en col·laboració amb el Col·legi de l'Advocacia de Barcelona i el Bass Institute for Diversity and Inclusion, ha organitzat aquesta ponència en la qual s'ha reunit a vuit dones de diferents països en un debat en el qual totes elles han coincidit que la pandèmia provocada per la Covid-19 ha comportat problemes i desavantatges per a les dones.

El panell ha estat moderat i presidit per Hilarie Bass, patrona de la World Law Foundation, fundadora de l'Institut Bass per a la Diversitat i la Inclusió i presidenta de l'American Bar Association (2017-2018), que ha recordat a la Jutgessa Ruth Bader Ginsburg , magistrada pionera en la lluita per la igualtat de gènere, amb un emotiu vídeo que ha mostrat moments de l'acte en què va rebre el premi World Peace & Liberty Award, que concedeix la World Jurist Association.

El torn de debat l'ha inaugurat Patricia Menéndez-Cambó, consellera general adjunta de SoftBank i Consellera General del Fons Llatinoamericà SoftBank, que ha assenyalat que les companyies líders en els rànquing de paritat tenen un 50% més de beneficis que les que no tenen aquest percentatge de paritat entre els seus treballadors". Per la seva banda, Christiane Feral-Schuhl, presidenta del Consell Nacional d'Advocats de França i Sòcia - expresidenta del Col·legi d'Advocats de París, ha recalcat el "negatiu augment de casos de violència domèstica que s'ha registrat durant el confinament", però , al seu torn, ha reconegut que la Covid-19 "ens ha fet ser més proactius, actuant per aconseguir la igualtat de gènere". Davant d'aquesta postura, la Dra. Felicia Knaul, directora de l'Institut d'Estudis Avançats de les Amèriques de la Universitat de Miami i Professora de l'Escola de Medicina Miller de la Universitat de Miami, ha subratllat els danys col·laterals que la pandèmia ha suposat per a la salut de les dones. "Tenim proves que s'inverteix menys en les mares i fills perquè els ajuts es destinen a la Covid-19, però no és la resposta correcta". S'ha mostrat preocupada perquè "cal protegir l'atenció primària i no ens podem permetre cancel·lar els programes de protecció social".

Christina Blacklaws, presidenta immediata anterior de la Societat de Dret d'Anglaterra i Gal·les i presidenta de Lawtech UK, ha sentenciat que la Covid-19 "ha estat dramàtica i traumàtica per a la igualtat de gènere ja que ha suposat una barrera addicional per a les dones" i ha qüestionat com aprofitar la situació per convertir-la en una oportunitat. Pregunta davant la qual ha plantejat la necessitat d’ "optar per una manera més flexible i àgil de treball en què es redueixi el presencialisme per tal que les dones tinguin més possibilitats de desenvolupar la seva carrera professional amb una forma de treballar més híbrida i diversa".

Claudia Escobar, especialista jurídica en la lluita contra la corrupció i consultora internacional del sector de la justícia, ha assegurat que "la Cort Interamericana indica que el dret d'accés a la justícia no pot ser suspès en estats o situacions d'excepció" i ha assenyalat que "els organismes internacionals de protecció dels drets humans adverteixen de la importància que els sistemes de justícia no es paralitzin".

Mª Eugènia Gay, degana del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona i presidenta del capítol espanyol de la World Jurist Association, ha començat la seva intervenció reconeixent que les dones pateixen una precarietat cada vegada més gran i de diferent índole, per exemple, en la diferència de salari , qüestió que ha titllat d'incomprensible. Pel que fa al teletreball, Mª Eugènia Gay, ha assegurat que per a les dones ha suposat més dificultats per diferenciar entre les qüestions professionals i personals, generant una major fatiga física i psicològica, que els homes no han patit. Com a degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona ha assegurat que un dels reptes de la institució és promoure la igualtat i l'empoderament de les dones, que ha qualificat de més necessari que mai perquè, ha afegit, la igualtat de gènere va més enllà.

Katharina Gabriele Miller, presidenta de l'Associació Europea de Dones Advocades, membre del Comitè sobre la Dona a la Innovació i el d’Emprenedoria, Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats d'Espanya, ha destacat que, a Espanya, més de 600.000 persones treballen com a empleades de la llar, sent el 88% d’elles dones. No obstant això, Tracy Robinson, presidenta de la Comissió Interamericana de Drets Humans (2014-2015), Missió d'Investigació Independent de les Nacions Unides sobre Líbia, ha destacat que "si analitzem qui tenen les posicions més altes en el món, els homes són els caps de govern en el 90% de tots els Estats".

Javier Cremades, president de la World Jurist Association, ha tancat el debat i ha reconegut  l’"increïble que resulta la quantitat de barreres que hi continua havent per a la igualtat de gènere" i ha assegurat que la Covid-19 suposa una més, i per solucionar-ho, "cal treballar per identificar aquests problemes que són un desafiament per a tota la societat".

Aquesta Opening Session ha estat la tercera sessió prèvia al Congrés Mundial de Dret que se celebrarà a Colòmbia el 2021 i en la que també ha participat el president de país, Iván Duque, qui a través de la projecció d'un vídeo institucional ha assegurat que "vam rebre aquest congrés com un reconeixement als esforços de la societat colombiana per defensar l'Estat de Dret com a garant de la llibertat, l'ordre, la pau i la concòrdia”.

World Jurist Association

La World Jurist Association es va fundar el 1963 als Estats Units amb la missió d'aconseguir un món governat per la llei i no per la força. És una Organització No Governamental, amb estatus consultiu especial davant les Nacions Unides, present a 85 països. Fruit d'aquesta entitat sorgeix la World Law Foundation, com a resultat de la Declaració de Madrid de 2019 proclamada durant el World Law Congress, amb l'objectiu de reforçar la tasca de promoció de l'Estat de Dret com a garant de la llibertat.

World Law Foundation

La World Law Foundation sorgeix com a resultat de la Declaració de Madrid de 2019, proclamada durant el World Law Congress amb l'objectiu de reforçar la tasca de promoció de l'Estat de Dret com a garant de la llibertat que ha realitzat la World Jurist Association des de 1957. Presidida per Javier Cremades, la fundació promou el diàleg i l'harmonia entre les nacions i regions del món, fomentant l'ús del Dret, el respecte i la defensa de les llibertats individuals. També, fomenta i difon el respecte al Dret com a instrument per a defensar la pau mundial en les relacions internacionals entre els Estats.

El Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB)

L'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona és una corporació de dret públic de caràcter professional, fundada el 17 de gener de 1833, la seva funció del qual és garantir el correcte exercici de l'advocacia, assegurant els drets de la ciutadania i oferint solucions d'alt valor per a seus col·legiats i col·legiades a través de serveis, formació, noves tecnologies i el treball de tot un seguit de departaments i comissions delegades de la Junta de Govern i l’accés a una de las biblioteques jurídiques més importants d’Europa. També garanteix a la ciutadania el dret de defensa del ciutadà o ciutadana per mitjà del Torn d’Ofici i l’Assistència a la Persona Detinguda.