Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament
Notícies › Notes de Premsa › Secció de Compliance

NOTA DE PREMSA: La II edició de Congrés Compliance on-line ha estat inaugurat per la degana de l'ICAB, el subsecretari de Justícia i la presidenta d’ASCOM

13/10/2020
Del 13 al 15 d'octubre s'analitzaran en el marc del II Congrés de Compliance temes de rabiosa actualitat sobre aquest àmbit com són els riscos del Compliance Penal en els concurs de creditors o altres situacions d'insolvència, la
NOTA DE PREMSA: La II edició de Congrés Compliance on-line ha estat inaugurat per la degana de l'ICAB, el subsecretari de Justícia i la presidenta d’ASCOM
  • En el marc de Congrés s'ha presentat "l'Estudi sobre la Funció del Compliance a les empreses espanyoles", que s'ha dut a terme a iniciativa de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) i l'Associació Espanyola de Compliance (ASCOM). Per a la seva realització s'ha comptat amb l'Institut d'Estudis Econòmics (IEE) i amb el suport d'Iberdrola com a patrocinador

 


Barcelona 13 d'octubre de 2020. La degana del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, Mª Eugènia Gay, el subsecretari del Ministeri de Justícia, José Miguel Bueno, i la presidenta de l'Associació Espanyola de Compliance (ASCOM), Sylvia Enseñat, han inaugurat aquest matí el II Congrés de Compliance, que acull l'ICAB i que se celebra de forma totalment telemàtica fins al dijous, 15 d'octubre, sota el títol 'Ètica i Compliance: eines per a l'agenda del s. XXI '.

 

Des del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona es considera que el Compliance i la necessitat d'un bon govern corporatiu s'ha convertit avui en una demanda creixent per part de la societat. Per això, la implantació d'una sèrie de mecanismes i procediments basats en l'ètica és imprescindible, doncs a través d'aquests les empreses s'asseguren la traçabilitat dels diferents processos de decisió que es duen a terme en el si de les mateixes, sent, per tant, una garantia tant en termes de transparència com de compliment normatiu a què s'han de sotmetre les companyies per raó de la seva activitat.

 

S'ha destacat també que el Compliance és una eina molt útil per a l'empresa i, al seu torn, s'ha ressaltat el paper del "Compliance Officer", ja que aquest té la missió de gestionar un model de bon govern corporatiu, vetllant pel compliment d'ell mateix en el marc de l'organització empresarial i, a més, ha d'informar a la resta de companys i companyes integrants de la mateixa per a la seva correcta aplicació, tant per evitar o atenuar la responsabilitat prevista en l'art. 31 bis del Codi Penal, com per contribuir a lluitar contra el blanqueig de capitals o prevenir importants sancions econòmiques que es puguin derivar en matèria de protecció de dades o en qualsevol altre àmbit.

 

Des del ICAB s'ha fet èmfasi en "l'ètica", com a component a què les empreses han de prestar una gran atenció tant per la confiança com per la bona reputació que el desenvolupament d'un bon Compliance els pot brindar com a reforç de la seva credibilitat davant la ciutadania.

 

En la seva intervenció, el subsecretari d'Estat de Justícia, José Miguel Bueno, ha afirmat que la cultura de compliment és d'interès general i els poders públics han d’implicar-se, no només des de l'administració, sinó també quan assumeixen formes juridicoprivades per a l'exercici de  les seves finalitats. Ha destacat que la funció pública ha d'assumir una autonomia i independència que li permeti desenvolupar la seva activitat, i que l’advocacia està cridada a exercir un important paper, recolzant-se mútuament amb la resta de professionals que integren aquestes funcions i adquirint coneixements específics en Congressos com el que avui s’ha inaugurat.

 

També ha avançat que l'esborrany de transposició de la Directiva de Whistleblowig, en la qual estan treballant un Comitè d'Experts des de la Comissió de Codificació, anirà més enllà dels estrictes termes de la Directiva Europea i regularan tant els canals interns, com els externs i la protecció de la figura del denunciant, valorant en aquest moment la possibilitat d’introduir possibles programes de clemència en el seu articulat.

 

Programa del II Congrés de Compliance On-line

La Secció de Compliance de l'ICAB ha elaborat un complet programa per al II Congrés de Compliance que es desenvoluparà durant 3 jornades i a través d'un total de 6 taules rodones i que servirà per analitzar temes de rabiosa actualitat relacionats amb aquesta matèria com són "el panorama de Compliance a Espanya"; "la proposta reguladora europea sobre la Prevenció del blanqueig de Capitals i del Finançament del Terrorisme", en què es tractarà el Pla d'Acció recentment presentat per la Comissió Europea amb les mesures que es duran a terme properament per tal de reforçar la supervisió i la seguretat en aquest àmbit; els riscos del Compliance penal en els concursos de creditors i altres situacions d'insolvència; "el present i el futur del Compliance", tenint en compte l'indubtable impacte que en termes socials i econòmics tindrà la pandèmia durant els propers anys; els aspectes clau per a la protecció i l'eficàcia de la figura del Compliance Officer" i "el marc internacional per a la normalització d'aquesta figura a través de les normatives ISO".

 

Presentació de l’"Estudi sobre la Funció del Compliance a les empreses espanyoles"

En el marc del II Congrés de Compliance també ha tingut lloc la presentació de l ' "Estudi sobre la Funció del Compliance a les empreses espanyoles", que s'ha dut a terme a iniciativa de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) i l'Associació Espanyola de Compliance (ASCOM). Per a la seva realització s'ha comptat amb l'Institut d'Estudis Econòmics (IEE) i amb el suport d'Iberdrola com a patrocinador.

 

L'estudi ha estat presentat per Íñigo Fernández de la Mesa, president de l'IEE; i analitzat en una taula posterior per Sylvia Enseñat, presidenta d’ASCOM, Fernando Fraile, director de Compliment Normatiu d'Iberdrola i de José Zamarriego, vicepresident d’ ASCOM. Els resultats d'aquesta enquesta serviran per tenir una "primera radiografia" del grau d'implementació assolit per la Funció de Compliance a les empreses espanyoles.

 

La Celebració del II Congrés de Compliance respon a la vocació del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona d'oferir a l'advocacia formació d'una àrea (el Compliance) que ha anat guanyant terreny al llarg dels últims anys i que ara resulta ser imprescindible per a les empreses. És al seu torn una excel·lent cita per a la confluència de professionals de diferents disciplines, tant jurídiques com d'altres àmbits -com el tecnològic, el mediambiental o el científic-tècnic- i una oportunitat per a què  s’elaborin estratègies basades en la cooperació per obtenir resultats i solucions més globals i integrals; fent possible, en definitiva, que les empreses puguin adaptar-se d'una manera més elàstica als nous reptes que es plantegen.

Contactes

    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat