Aquesta pàgina requereix tenir activat el javascript per a funcionar correctament
Notícies

NOTA DE PREMSA: La secció TIC i de Propietat Intel·lectual de l’ICAB reclamen reforçar l’aplicació d’aspectes normatius i contractuals sobre privacitat per protegir les dades dels usuaris

13/01/2016
La Secció de Dret de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) i la Secció de Propietat i Drets d’Imatge (PI) del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona han alertat dels riscos i reptes existents derivats del context tecnològic actual: serveis de computació al núvol o ‘Cloud Computing’; els grans volums de dades ‘Big Data’, l’extensió d’Internet als objectes ‘Internet of Things; l’accés a la informació des de qualsevol lloc i a través de múltiples dispositius ‘Mobile Technology’.
NOTA DE PREMSA: La secció TIC i de Propietat Intel·lectual de l’ICAB reclamen reforçar l’aplicació d’aspectes normatius i contractuals sobre privacitat per protegir les dades dels usuaris

També han donat a conèixer les novetats del Reglament europeu de protecció de dades, que es preveu que s’aprovi en breu

Barcelona 13/01/2016. La Secció de Dret de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) i la Secció de propietat i drets d’imatge (PI) del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona han alertat de la necessitat de reforçar els aspectes normatius i contractuals sobre privacitat per tal de protegir els drets fonamentals dels ciutadans arran del nou context tecnològic en què la societat està immersa.

Els serveis de computació al núvol ‘Cloud Computing’, les tecnologies i serveis per al processament de grans volums de dades ‘Big Data’, l’extensió d’Internet als objectes Internet of Things (IoT) i l’accés a la informació des de qualsevol lloc i a través de múltiples dispositius ‘Mobile Technology’, plantegen riscos i alhora reptes sobre la privacitat que s’ha d’afrontar de forma immediata.

Per això la secció TIC i PI del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona consideren que els riscos que amenacen la privacitat a nivell tecnològic són conseqüència, d’una banda,  d’una societat globalment connectada on es possible la prestació de serveis de computació amb accés immediat i, de l’altra, de la necessitat d’un correcte tractament del gran volum de dades que circulen actualment. 

Per al president de la Secció de propietat i drets d’imatge de l’ICAB, Jordi Bacaria,  ha considerat necessari que “els usuaris puguin administrar la informació personal, especialment de les tecnologies de la mobilitat. També ha demanat millorar la transparència, la inclusió de controls de privacitat en la contractació pública i l’aplicació de la privacitat ja des del moment en què es dissenyen, especialment en el desenvolupament de les aplicacions APP”.

Bacaria ha afirmat que cal desenvolupar una legislació eficaç de protecció del dret a la privacitat dels consumidors on-line, així com la formalització d’acords internacionals, i la necessitat que les autoritats promoguin i impulsin que els prestadors de serveis d’Internet se sotmetin a un codi de conducta que contribueixin a l’aplicació de la legislació vigent i en cas que no ho facin que els governs persegueixin l’ús fraudulent de la informació personal dels usuaris.

Per la seva banda, l’advocat i membre de la Secció de Dret de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, Jordi Saldaña, ha explicat que la normativa europea en relació a la protecció de dades data de 1995, moment en què no estava generalitzat l’ús d’internet i no existien les xarxes socials. Per aquest motiu ha destacat la importància que tindrà l’aprovació del reglament europeu de protecció de dades atès que recollirà com s’ha d’actuar en matèria de protecció de dades tenint en compte el context tecnològic actual. Es preveu que el Reglament s’aprovi aquest any però que entri en vigor al 2018, passats els quals serà vinculant directament per a tots els Estats membres de la Unió Europea. Entre les principals aspectes que recull (si no hi cap canvi de darrera hora) és la necessitat que a les empreses hi hagi un “delegat o responsable de protecció de dades”, així com la no obligatorietat d’haver de declarar els fitxers a l’agència o autoritat autonòmica de protecció de dades”. Saldaña també ha destacat que a l’Estat les dades personals són un dret fonamental, i això ha fet que la normativa existent actualment en aquest àmbit és una de les més avançades a nivell mundial. 

Aquestes ha estat les principals conclusions que s’han exposat en el marc de roda de premsa prèvia a la conferència “Ciberseguretat, ciberconfiança i privacitat en els nous entorns tecnològics com el cloud (el núvol), i l’IoT (Internet de les Coses)”, que ha tingut lloc aquesta tarda al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i que forma part dels actes que la Secció TIC i PI del Col·legi organitzen amb motiu del ‘Dia de la protecció de dades”, que es commemora el 28 de gener.

En la roda de premsa han participat Jordi Saldaña, advocat i  membre de la Secció de Dret de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació; Ramsés Gallego, president d’ISACA Barcelona; Jordi Bacaria, advocat i president de la Secció de drets de propietat Intel·lectual  drets d’imatge de l’ICAB; Soledad Romero, advocada i gerent de l’Àrea de Seguretat i Consultoria Ingenia; i Juan M. Pulpillo, advocat i membre del Grup Agència Escrow.

Contactes

    Mallorca, 283
    08037 Barcelona , Barcelona - España

    T. 93 601 12 12 - EXT. 5310 F. 93 487 19 38 E. premsa@icab.cat